Ще 2015-го, після ухвалення закону про декомунізацію, їм заборонили брати участь у політичному житті держави. Натомість «захисники трудящих», попри подальшу судову тяганину, продовжували «працювати».

А нещодавно під час позачергового з’їзду КПУ взагалі висунули свого вічного лідера у Президенти. Звісно, Петра Симоненка. І той майже відразу ж подався до ЦВК.

І хоча там у реєстрації йому відмовили, та все ж постають питання: «Чому ж через п’ять років після Майдану комуністи й їм подібні знову «воскресли»? На що розраховують зараз після років перебування у тіні? І чи є чимось корисні чинній владі?

Про це «Вголос» питав у директора Інституту трансформації суспільства Олега  Соскіна, політолога Олеся Донія та політтехнологів Ярослава Макітру і Дениса Богуша.

Чому відбулася реінкарнація комуністів навіть попри заборону діяльності?

 Олег Соскін:

Так було і при правлінні Кравчука: спочатку Компартія була заборонена, а потім він її «воскресив». Це одна і та ж комуністично-КДБістська номенклатура. А вони ж бандити. А Порошенко — плоть від плоті цього комуністично-КДБістського бандитського режиму. Він же при всіх керманичах був при владі. А зараз і сам став владою. Розставив своїх похабних поплічників. Вони ж тепер усюди: у каральних, адміністративних органах тощо.

До речі, Порошенко завжди був із комуністами у дуже близьких стосунках. І ті, хто стоять за комуністами, пообіцяли йому підтримку, зокрема, гроші. А у нас же всі комуністи — з Росії і керують ними з Москви. Але попри те вони вже достатньо багаті люди. Причому зберегли свій бізнес, який і опирається на Москву. Опікується ними Медведчук.

Денис Богуш:

Хоча Комуністична партія в Україні де-факто і заборонена, але її представники — живі люди. У них є свої амбіції й інтереси. Симоненко та його команда ще мають надію на «бабушек» і «дєдушек», які ще, як у старі-добрі часи, можуть

голосувати за Компартію. Але це ілюзія. Їхній електорат давно розподілився. А сам Симоненко виринув із тіні, бо просто, як стверджують різні джерела, отримав гроші, причому гроші з Росії. І ще для того, що знову різні проросійські гасла озвучувати. Бо чи є в Україні божевільні, котрі готові вкладати в Компартію?

Ярослав Макітра:

Навіть сам факт подачі документів до ЦВК Симоненка, лідера Компартії, яка хоча до кінця в Україні і не заборонена через судові процеси, вже впливає на виборчу кампанію. Частково він своє завдання виконав — привернув увагу. Таке рішення можна пояснити двома мотивами: впливати на інформаційне поле своєю появою та пошук себе у сподіваннях на зміну політичної ситуації в країні. Сам же Симоненко може розраховувати лише на те, щоби реінкарнуватися у новій владі, індивідуально пройти до парламенту в списках якоїсь партії або здобути певну посаду.

Чи їхня «реінкарнація» вигідна владі?

 Олесь Доній:

 «Це швидше не реінкарнація минулих політиків, а підігрування з боку цього середовища Адміністрації Президента та персонально Порошенку»
Можемо підозрювати, що є домовленість між Адміністрацією Президента і групою Медведчука, яка провернула махінацію з буцімто сваркою проросійських кандидатів. Аби не було у другому турі єдиного проросійського кандидата, котрий займе місце Порошенка. Тому і виставляють ціле гроно кандидатів. І не лише трьох основних — Бойка, Вілкула і Мураєва — а й дрібніших кандидатур на кшталт Симоненка. Для розпорошеності голосів проросійського табору. Тому це швидше не реінкарнація минулих політиків, а  підігрування з боку цього середовища Адміністрації Президента і персонально Порошенку.

Денис Богуш:

Вони з’являються заради озвучування певних меседжів. Бо таких і використовують із тим, що вони можуть здійснювати свою агітацію і під виглядом агітації пропагувати проросійські гасла.

Олег Соскін:

Я взагалі не знаю, як Симоненко подав документи до ЦВК на реєстрацію у Президенти України! Вочевидь, це обумовлено з Порошенком. Вони дали йому гроші. І це зрозуміло. Бо без великих грошей Порошенко не робить нічого. А їх узагалі треба було всіх заарештувати як зрадників. Остаточно добити цих вовкулаків. Просто знищити всю оцю комуністичну гідру. Натомість ці недобитки знову підняли голову.  І це ще одна причина, чому Порошенка не можна знову допустити до влади.

За що їх можна було притягнути до відповідальності?

Олег Соскін:

За те, що вони були прихильниками антидержавного курсу та були в коаліції з  Януковичем. За те, що вони в Україні представляли інтереси держави-агресора. І знищували державний суверенітет України.

Олесь Доній:

Закон про люстрацію обрав свого часу абсолютно неправильного напрямку. При тому, що сама люстрація була необхідною. Але замість політичної люстрації обрали державну. А потрібно було визначити (бажано через суд) перелік політичних сил, які вийшли зі законодавчого українського поля та працювали на підтримку російської агресії. Можна підозрювати, що це саме Партія регіонів і Компартія. Відповідно, політиків від цих партій потрібно було позбавити можливості займати державні посади включно з депутатськими на певний термін. Тоді незалежно від того, чи перейменували б такі люди партію, чи ні, вони не мали б права балотуватися як до Верховної Ради, так і до місцевих рад. І, звісно, на посаду Президента. Натомість за дивних обставин: або за дурістю, або за домовленістю з колишньою владою, цю ідею просто відкинули.

Ярослав Макітра:

Вчинок Симоненка ще раз демонструє, що Порошенко за п’ять років свого президентства так і не зміг впоратися з Компартією. Адже відповідно до чинного законодавства, комуністична ідеологія заборонена. А з уст Симоненка лунало достатньо висловів, через які можна відкрити кримінальне провадження. Тому постає запитання: де правоохоронна система? Чому не відкрили кримінальні справи? Отже, влада це допускає. Тому ця вся ситуація демонструє або слабкість, або недалекоглядність влади, яка дозволяє порушувати закон.

На що зараз сподіваються «коммі»?

Олег Соскін:

Комуністи ще сподіваються на реанімацію комуністичної ідеї та відновлення КПУ. Вони навіть можуть спробувати взяти участь у  парламентських виборах, просто змінивши назву. І сподіватимуться, що за них проголосують. А що? Хворих же в Україні багато. Тим паче їх фінансуватиме Москва. Все московське підпілля може і буде на них працювати. А якщо ще й у  парламент пройдуть, то працюватимуть проти України. Аби її здати. Виступатимуть на те, щоб Донбас став автономним. Виконуватимуть програму Медведчука, яку той озвучив, аби віддати Донбас Росії. Виступатимуть за ухвалення договору про дружбу з Росією тощо. Більше того: якщо Порошенка переоберуть на другий термін, то він не перечитиме їхній діяльності. Тому треба докласти всіх зусиль, аби Порошенко пішов у небуття.

ІА "Вголос": НОВИНИ