І Порошенко таки втратив президентське крісло, однак усе ж пообіцявши повернутися на Банкову через рік. При цьому зараз разом зі своєю командою бадьоро готується «брати» Верховну Раду на дострокових виборах, намагаючись стати одним із основних конкурентів Володимира Зеленського та його партії «Слуга народу».

Отож двобій триває. Які прогнози? Про це «Вголос» запитав у керівника «Центру політичної розвідки», кандидата історичних наук Олега Постернака, політтехнологів Андрія Золотарьова, Петра Охотіна і Тараса Загороднього, а також політолога і керівника Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайла Дяденка.

Яких ще «фішечок» варто очікувати в цьому поєдинку?

Михайло Дяденко:

Перш за все це будуть інформаційні атаки у ЗМІ, зокрема на телеканалі «1+1», спрямовані на зниження рейтингу як Петра Порошенка, так і членів його команди (а згодом – членів виборчого списку на виборах до Верховної Ради України). Але, щоб атакувати, потрібен інформаційний привід, тож варто очікувати жорсткої юридичної війни проти Порошенка та БПП. Тому масово подаватимуть заяви про вчинення Порошенком і представниками його команди, а також членами БПП кримінальних правопорушень. Якщо ж правоохоронні органи не знайдуть ознак складу злочину і закриватимуть кримінальні провадження, то відповідні рішення оскаржуватимуть у судах і при цьому все це широко висвітлюватимуть у ЗМІ. До того ж роль судової гілки влади у процесі нейтралізації Порошенка також може бути високою.

Андрій Золотарьов:

Найперший спосіб для Володимира Зеленського, аби нейтралізувати вплив Петра Порошенка, – це втілити в реальність запит суспільства щодо покарання чинного оточення вже екс-президента. Також не домовлятися з чинною корупційною системою, а просто її ламати. В інавгураційній промові гаранта ми такі слова почули. Але надалі люди дивитимуться, як діло дружитиме зі словом. Якщо це будуть лише промови, то через певний час Зеленський зіштовхнеться із кризою довіри. Якщо ж Президентові справді вдасться провести дострокові вибори у Раду в липні, він може отримати досить пристойний результат.

Якщо говорити про те, по кому з оточення Порошенка може, перш за все, «бити» Зеленський, то це – Ігор Кононенко (український бізнесмен і політичний діяч, народний депутат VIII скликання, перший заступник голови фракції партії «Блок Петра Порошенка». Його ще називають «сірим кардиналом» БПП, – ред.), Олег Гладковський (екс-перший заступник Секретаря Ради національної безпеки і оборони України, якого попередній президент Петро Порошенко звільнив після резонансного розслідування журналістів про розкрадання в оборонній сфері, – ред.), Олександр Грановський (український політик і бізнесмен, народний депутат України VIII скликання від партії «Блок Петра Порошенка», – ред.). Бо такі, як Луценки чи Геращенко, справ на мільярди не вирішували.

Петро Охотін:

Нейтралізація Порошенка не є основним завданням Володимира Зеленського. Він насамперед думає,  як завести в Раду своїх людей, які будуть його опорою.

Олег Постернак:

Порошенко хоче нав'язати порядок денний, де Зеленський є уособленням реваншу, а він – єдиний патріотичний кандидат
Серед найголовніших викликів для Зеленського – три найголовніші: відсутність партійних структур, командний «голод» на мажоритарних округах і фінансовий ресурс під «розкрутку» партійного бренду. Порошенко ж дуже хоче нав'язати суспільству порядок денний, де Зеленський є уособленням реваншу, а він – єдиний демократичний і патріотичний кандидат. Натомість це вже не актуально, бо виборець передусім прагне інституційних і кадрових змін.

Чи використає Порошенко партію Вакарчука під час парламентських виборів?

Михайло Дяденко:

Безумовно. Команда Зеленського, надихнувшись останніми соціологічними опитуваннями, відповідно до яких політичну силу «Слуга народу» на дострокових парламентських виборах готові підтримати близько 40% виборців, і сподіваючись на підтримку частини депутатів-мажоритарників, планує сформувати у Верховній Раді України нову більшість, щоб самостійно призначити Прем‘єр-міністра і новий склад Кабінету Міністрів України. Тож партія Святослава Вакарчука «Голос» буде – свідомо чи не свідомо – лити воду на млин Порошенка.

Тарас Загородній:

Вакарчук намагається представитися лідером нового покоління, і, можливо, йому б це вдалося, якби не було Зеленського. Бо саме новообраний Президент і є новим обличчям, причому є значно потужнішим і харизматичнішим, ніж лідер «Голосу».

Андрій Золотарьов:

Зіштовхуватися лобами з Вакарчуком Зеленському немає жодного сенсу. Однак його команда може піти іншим шляхом. Згадаймо 2014 рік, як нейтралізували «Партію регіонів»: просто запустили спойлерські проекти, такі як «Наш край» чи «Відродження», які просто розірвали її електоральну базу. Цього разу також можуть використати аналогічний сценарій.

Петро Охотін:

Вакарчук, навпаки, може відібрати частину голосів у Порошенка. Хоча частина електорату таки побачить у лідерові «Голосу» альтернативу Зеленському. Тому Вакарчук стане основною мішенню для команди Порошенка, і з ним намагатимуться домовитися, а якщо не вдасться – дискредитуватимуть.

Чи буде тиснути Коломойський на Порошенка через того ж Портнова, який повернувся в Україну та вже пообіцяв розслідувати «злочини Порошенка»?

Андрій Золотарьов:

Портнов – більш серйозна загроза оточенню Порошенка, ніж будь-які промови Президента Зеленського
Андрій Портнов – фаховий юрист, один із кращих правників свого часу в команді президента-втікача Януковича. При цьому він досить вправно вмів доводити розпочату справу до кінця. Тому я думаю, що це більш серйозна загроза оточенню Порошенка, ніж будь-які промови Президента Зеленського. Бо вже саме повернення Портнова є знаковим і додати в силах проти Порошенка та його оточення може суттєво.

Олег Постернак:

Думаю, перемовини між Порошенком і Коломойським уже розпочались. Навіть припускаю, що вони можуть обговорювати розподіл мажоритарних округів. А тиск – завжди аргумент на будь-яких перемовинах, тим більше, якщо обговорюють владу, ресурси та контроль.

Михайло Дяденко:

Тут важливий один момент: Коломойський, хоч і дуже ображений на Порошенка, зазвичай більше керується своїми бізнес-інтересами, а вже потім – питанням помсти. Тож якщо він буде завантажений процесом «переділу портфелів», відновленням своєї бізнес-імперії, судами з «Приватбанком», то йому не так цікаво буде «давити» на Порошенка.

Інша річ – Андрій Портнов, у якого дуже серйозна особиста образа на Порошенка, його команду та навіть більш широке коло «ворогів». Тому їх переслідування для Портнова – «справа честі». Він готовий дуже серйозно працювати в цьому напрямі і не важливо в якому форматі: самостійно (він уже повідомив про створення юридичної команди, що займатиметься винятково юридичним переслідуванням «попередників»), об’єднавшись чи координуючи свою діяльність з іншими, неважливо Коломойський це чи хтось іще.

Петро Охотін:

Портнов намагається зробити собі імідж «архітектора режиму Януковича» і швидше за все шукатиме вигідний контракт для своїх юридичних здібностей. Хто за це платитиме – питання ціни.

Тарас Загородній:

Тут варто також врахувати, що його дії можуть додати балів Порошенкові, адже Портнов – досить токсична фігура, оскільки є людиною з оточення екс-президента-втікача Януковича. Бо Порошенко за кожної нагоди демонструватиме: мовляв, його переслідують колишні «риги» і заявлятиме про реванш, аби мобілізувати свій електорат.

ІА "Вголос": НОВИНИ