Петро Порошенко подякував українській громаді в Польщі за спільну молитву за пам’ять українців, які стали жертвами «братовбивчого українсько-польського конфлікту у березні 1944 року». Про це він повідомив у соцмережі.

«Український і польський народи єднає досвід спільної боротьби за власну свободу проти імперських і тоталітарних режимів», - наголосив президент України та нагадав вираз «Без вільної України немає і не буде вільної Польщі!»

Окрім цього, він зазначив, що поряд з перемогами, дружбою і братерством - травмою залишається  польсько-український конфлікт. «Понад 70 років тому українці стали жертвою брутальної акції,  яку вчинили окремі підрозділи польського підпілля», - написав Порошенко.

Він додав, що події між українцями і поляками часів Другої світової війни вимагають ретельних історичних досліджень спільно українських і польських науковців. «Наші народи заслуговують на правду. Але ми не дамо політизувати ці сторінки нашої історії», - підкреслив він.

У підсумку Порошенко закликав українців та поляків до взаємного прощення. «Страшні сторінки минулого польського та українського народів не повинні бути визначальними ані для сьогодення, ані для нашого спільного європейського майбутнього», - висловив сподівання президент.

Нагадаємо, що глава польської держави Анджей Дуда у неділю, 8 липня, на Волині бере участь заходах, приурочених до 75-х роковин польсько-української війни.

ІА "Вголос": НОВИНИ