Удар по економіці Угорщини, як прикриття з метою утриматись при владі. Впроваджуючи надзвичайний стан в Угорщині, Орбан рятує в першу чергу себе і свою владу. Думки аналітика.

Учора прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан оголосив про запровадження надзвичайного стану в країні через війну в Україні, яка, за його словами становить постійну загрозу для Угорщини, а також ставить під загрозу енергопостачання та фінансову безпеку економіки та сімей. Наголосив, що Угорщина повинна залишатися осторонь цієї війни та захищати фінансову безпеку угорських сімей.

Політолог міжнародного керунку Володимир Воля дає свою оцінку подіям в Угорщині в спецетері телеканалу НТА.

"Орбан намагається втримати своє становище при владі і не допустити зміни електоральних настроїв. Війна, впровадження санкцій б’ють по економіці країни. А саме ставку на економічну складову і робив Орбан, щоб залишатися при владі дуже довго – аж до 2030 року. Згадайте дивний газовий контракт Угорщини з Росією на 10 років, з можливістю продовжити на 15 років, за дуже низькими цінами – навіть з урахуванням транспортування через Туреччину. Орбан у такий спосіб намагався егоїстично вирішити свої питання”, – мотивує політолог Володимир Воля.

За його словами, причини надзвичайного стану в Угорщині можна розбити на два блоки: перший – виправдання для внутрішньої аудиторії, чому уряд Орбана не погоджується на нафтове ембарго, чому існують суперечки із Євросоюзом та чому Угорщина, ймовірно, втратить якісь гроші із бюджету Євросоюзу. Другий - шляхом впровадження надзвичайного стану Орбан намагається переконати ЄС, що Угорщина справді опинилася у важкій ситуації.

З початком війни в Україні, у зв'язку зі західними санкціями газові контракти більше не дозволяють Орбану тримати контроль над внутрішньополітичною ситуацією. Угорці, можуть розчаруватися у прем'єр-міністрові.

“Де гарантія того, що через пів року чи трохи більше в Угорщині не трапиться внутрішньо-політична криза, що призведе до нових виборів і падіння довіри до Орбана та його уряду. Орбан рятує в першу чергу себе, намагається тримати під контролем фінансово-економічну ситуацію”, – каже політолог-міжнародник.

Питання нафтового ембарго й надалі блокуватиметься урядом Угорщини, адже зараз вони торгуються за гроші від ЄС. І Орбан зробить усе можливе, аби здерти з Євросоюзу на переобладнання своїх власних заводів.

"Дайте нам гроші, щоб угорські нафтопереробні заводи можна було переобладнати для переробки неросійської нафти”, - моделює пропозиції Орбана Володимир Воля.

Дивіться повну аналітику на телеканалі НТА у спецетерах «Говрить Великий Львів»:

Також читайте на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ