Посол Ізраїлю в Україні Йоель Ліон заявив, нібито в Україні є «підйом антисемітизму». На його думку, про це свідчить те, що люди розмірковують про кількість євреїв в українському бізнесі та з телеекранів говорять «абсурдні речі про євреїв».

Про це Ліон сказав в інтерв'ю виданню "РБК-Україна«.

»Якщо йти за визначенням IHRA (Міжнародний альянс у пам'ять про Голокост, - ред.), то так, у вас є підйом антисемітизму в Україні. Якщо люди міркують про те, що дуже багато євреїв займаються бізнесом в Україні, це антисемітизм, це ненормальна річ. Якщо Пальчевський в телеефірі говорить якісь абсурдні речі про євреїв, це антисемітизм. Ви не можете сказати, що це не так, що це щось інше«, - сказав він.

Йоель Ліон також заявив, що »переписування історії країни теж є антисемітизмом«:

»Якщо ви переписуєте історію – це антисемітизм. Якщо люди пишуть образи на синагозі – це антисемітизм. Я піду навіть далі. Я знаю, що багато хто в Україні обговорює, чи можна використовувати певне слово замість слова «єврей» в українській мові – не буду його називати, ви самі розумієте, про яке слово йдеться.

Але якщо євреї вважають, що вживання цього слова – антисемітизм, значить, це і є антисемітизм, крапка! Це не питання дискусій про те, чи вживалося це слово колись в минулому чи ні, в якому значенні і т. д. Якщо людина вважає, що це погане слово, значить, так і є«.

»Якщо поруч із Майданом продають поштові листівки з нацистською символікою, не треба, щоб хтось ішов і скаржився. Поліція повинна сама автоматично приходити туди й розбиратися з цим як із проявом антисемітизму. І якщо хтось говорить щось погане про Ізраїль, це теж антисемітизм, нехай навіть для цього люди використовують слово «сіонізм», щоб прикрити свій антисемітський меседж", - підсумував посол.

За словами Йоеля Ліона, влада країни повинна зупинити антисемітизм, в тому числі і в політиці, а винні мають бути притягнуті до відповідальності.

Як відомо, на початку цього року Ліон відзначився печерними антиукраїнськими заявами, зокрема, якраз спробами переписати українську історію. Він заявив, що діяльність патріотів, які боролися за Незалежність України, треба назавжди засудити.

ІА "Вголос": НОВИНИ