Не минуло й року, як Посол України в Мадриді Анатолій Щерба знову став «притчею во язиціх» серед української спільноти в Іспанії.

Читачі «Вголосу», ймовірно, пам'ятають, як цей чиновник в лютому минулого року під час заходу по вшануванню пам'яті героїв Небесної сотні не піднявся з місця, коли звучав Гімн України і лунала пісня-реквієм усіх загиблих на Майдані і в зоні АТО/ООС «Плине кача».

Дещо пізніше ми повідомляли про те, що А. Щерба позитивно ставиться до незаконних поїздок іноземців в анексований Росією Крим, а також про його недружелюбні стосунки з Федерацію українських асоціацій в Іспанії та іншими громадськими об'єднаннями.

Однак ні вибори, ні зміна влади в Україні ніяк не торкнулися дипломатичної місії офіційного Києва в Іспанії, а Посол Щерба продовжує свою традиційну політику зневажливого ставлення до громадян України, які сьогодні проживають на території Піренейського півострова.

Цього разу він «проявив» себе у Різдвяному часі, коли до Посольства звернулися громадські діячі української спільноти Мадрида в царині культури із пропозицією показати працівникам амбасади аматорський вертеп, підготовлений на високому рівні самодіяльним колективом під керівництвом Галини Бардіної-Куц.

Оскільки 12 січня, коли попередньо планувався виступ вертепу у приміщенні посольства, в Україні був день трауру за загиблими в авіакатастрофі пасажирського літака компанії МАУ, збитого напередодні ракетою в Ірані, працівники Посольства цілком логічно запропонували громадським активістам прийти з вертепом через тиждень, тобто на свято Водохреща 19 січня.

Коли ж учасники вертепу за попередньою домовленістю прибули в неділю об 11 годині до приміщення Посольства, наділи сценічні костюми і стали чекати Посла, щоб розпочати дійство, раптом неочікувано для всіх поступила команда: «Відмінити». Приводом для відміни Щербою заздалегідь погодженого заходу стало начебто те, що того ж дня до Києва з Тегерана доставили тіла загиблих в авіакатастрофі українців...

Таким чином, діти і дорослі були вимушені покинути територію Посольства своєї Батьківщини і протягом 3-х годин тинятися Мадридом - до наступної вистави, яка відбулася пополудні на подвір'ї православної церкви Константинопольського патріархату у столиці Іспанії, а в повітрі зависли наступні запитання, які швидше за все стануть риторичними, тобто залишаться без відповіді:

- Чи знає пан Посол України в Іспанії, що вертеп це не шоу, не гулянка, не розвага, а невід'ємний елемент Різдвяної традиції українців?

- Якщо офіційний день жалоби за загиблими в авіакатастрофі був позаминулої неділі, то чи треба було минулої неділі знову відміняти виступ вертепу в Мадриді через події у столиці України?

- А може причиною відмови було щось інше - наприклад, деякі колоритні персонажі, в образах яких могли себе впізнати якісь впливові люди?

- Якщо ж пан Посол вже став настільки чуйним до горя своїх співгромадян в Україні, то невже так складно було зателефонувати організаторам вертепу ще до їх приїзду в амбасаду, щоб не створювати людям дискомфорт?

Висновок: людина у футлярі (за Чеховим) і представник держави (за кордоном) - діаметрально протилежні постаті.

Р.S. Тут можна переглянути і оцінити вертепне дійство, якого так злякався Посол Щерба - https://m.youtube.com/watch?v=EGEBgOyO7zU&feature=share

ІА "Вголос": НОВИНИ