Війна триває і на інформаційному фронті. І поки ЗСУ «гасять ворога» під Києвом, Харковом та Миколаєвом, українські журналісти та комунікаційники виконують заклик президента Зеленського - кричать на весь світ про вторгнення Росії, аби західні суспільства тиснули на своїх лідерів з вимогою реальної допомоги Україні.

5 березня команда студентів і випускників УКУ (журналістики, медіакомунікацій, культурології, комп'ютерних наук та ін.) разом із волонтерами-креативниками та закордонними експертами з комунікацій запустили сайт http://post-to-stop-war.in.ua/.

Ідея проєкту: ресурс створений, щоб допомогти користувачам легко і швидко передавати за кордон найважливіші месиджі про війну - друзям, колегам, знайомим. Всі повідомлення вже перекладені мовами цих країн.

У поточній агресії Росії та героїчному захисті України надважливим є інформаційним простір, - вважає ідейний засновник проєкту Олексій Молчановський, заступник декана факультету прикладних наук УКУ. - Як би ми, українці, не відчували підтримки усього цивілізованого світу, наша боротьба була би значно важчою. Багато комунікації відбувається на низовому, персональному рівні, коли вам потрібно пояснити знайомим в інших країнах, що насправді зараз відбувається в Україні, чому на нас напала Росія і чого домагається Путін. Ми створили цей ресурс щоби допомогти доносити основні месиджі до всіх куточків земної кулі саме через персональну комунікацію”.

 

Ми намагалися зробити максимально простий і водночас дієвий інструмент для комунікації, - розповідає проджект-менеджерка Марія Титаренко, доцентка Школи журналістики та комунікацій УКУ. - Все просто: обираєш в меню необхідну країну, копіюєш потрібний (вже перекладений) месидж, додаєш за бажанням постер із галереї - і долучаєш в розмову з адресатом. Ми сподіваємось, що наш сайт стане помічником у комунікуванні правди про війну в Україні і допоможе закликати міжнародну спільноту до дій”.

Сайт під гаслом “Post to Stop War” містить десятки цільових месиджів-посилів різними мовами світу, а також, галерею постерів. Контент та країни постійно додаються.

Команда вже зібрала та переклала месиджі для 31 країни світу. Серед них: Австрія, Афганістан, Білорусь, Боснія, Бразилія, Велика Британія, Вірменія, Грузія, Данія, Ізраїль, Іран, Іспанія, Італія, Канада, Киргизстан, Китай, Латвія, Німеччина, Норвегія, Польща, Португалія, Росія, Румунія, Сербія, Словаччина, США, Туреччина, Франція, Хорватія, Швеція та Японія.

Месиджі сформульовано з огляду на історичний, культурний та суспільно-політичний контекст країн. Ось декілька прикладів:

 

ГРУЗІЯ

“Налагоджувати зараз бізнес з Росію такий же злочин, як воювати на її стороні. Грузія має вирішити - як вона хоче бути згадана у підручниках історії”.

 

ХОРВАТІЯ

“Сьогодні українці борються за незалежність від російського світу, як хорвати під час війни за незалежність (1991-1995). Різниця в тому, що в українському випадку незалежність була проголошена більше 30 років тому, у 1991 році, а тепер Росія намагається знову створити велику радянську імперію, вторгнувшись знову на наші землі і знищивши все, що вважається українським”.

 

ІЗРАЇЛЬ

“Ракети влучають і у Бабин Яр - місце пам’яті євреїв. Закликаємо євреїв розповсюджувати інформацію, адже у цьому місці поховано більшість українських євреїв. В Талмуді осквернення кісток називається своєрідною формою вбивства”.

 

КИТАЙ

“Війна, розв’язана РФ, – загроза миру і процвітанню у всьому світі. Китай має вагомий вплив на Росію і у світі, повинен не допустити Третю світову війну”.

 

БРАЗИЛІЯ

“Українці вдячні Бразилії, яка є єдиною країною з блоку БРІК, яка проголосувала за резолюцію ООН з вимогою до РФ вивести війська з України. Загалом резолюцію на підтримку України підтримали 141 країна. Цим голосуванням Бразилія підтвердила свою прихильність принципам демократії та міжнародного права”.

 

ЛАТВІЯ

“Латвія, Литва і Естонія оголосили про посилення захисту кордону з початком атаки Росії на Україну. А прем'єр-міністр Латвії Кріш'яніс Каріньш закликав мешканців Латвії - незалежно від рідної мови - до згуртованості. Так і українці сьогодні гуртом боронять землю голими руками, щоб зберегти сім’ї, дітей, близьких”.

 

НІМЕЧЧИНА

“Війна ближче, ніж здається! Від кордону України до кордону Німеччини – 704 км. Ракети й бомби в Україні - це ракети й бомби на порозі Європи. “Українське питання” для Путіна дуже схоже на “єврейське питання” для Гітлера, і на ньому він не зупиниться. Росії не потрібен справжній привід, щоб розпочати війну в інших країнах Європи, - вона їх легко вигадує”.

 

СЛОВАЧЧИНА

“Висловлюємо вдячність від імені всього українського народу прем’єр-міністру Словаччини Едуарду Геґеру, який висунув ідею прийняти Україну в ЄС за новою спецпроцедурою та створити фонд відновлення України. Війна в Україні - війна в Європі. Словаччина як сусідська країна має ризики постраждати від російської агресії. 24-го лютого ворог знищував ракетними комплексами аеропорт

Івано-Франківська, що за 270 км до словацького кордону. Сьогодні світ має об’єднатися заради єдиної цілі - побороти та притягти до відповідальності ворога в особі правлячої верхівки Російської Федерації та всіх громадян Росії, які підтримують путінський режим. Україна виступає щитом на захисті миру в Європі”.

 

ТУРЕЧЧИНА

“Виконання Туреччиною свого зобов'язання щодо конвенції Монтре (перекриття чорноморської протоки) є недостатнім заходом для забезпечення безпеки в чорноморському басейні. За словами Президента Туреччини Реджепа Ердогана: «Туреччина – країна, яка хоче миру у своєму регіоні». Мир у чорноморському регіоні можливий лише у разі збереження суверенності України разом із поверненням окупованих територій”.

 

ЯПОНІЯ

“З-го березня російські війська атакували Запорізьку АЕС - найбільшу атомну електростанцію у Європі. Ядерна безпека на АЕС порушена. Через серйозну ситуацію на Запорізькій атомній електростанції, МАГАТЕ переводить свій Центр інцидентів та надзвичайних ситуацій у режим цілодобового реагування. Завдяки діям персоналу станції та пожежників міста-супутника Енергодар протипожежний стан на АЕС в нормі. Однак недоступні оперативні дані про роботу станції та радіаційний фон, які публікувались на сайті станції (така ж ситуація з Чорнобильською АЕС, яку захопили російські війська)”.

Приклади месиджів, актуальних для більшості країн:

 

  • Росія не така непереможна, як більшість думали. Її “суперсильна армія” - це колос на глиняних ногах, і Збройні Сили України це показують. Але Україна потребує допомоги світу, оскільки з відчаю Росія вдається вже не до сили, а до підлості, до дій, які порушують міжнародне право (розстріл мирних громадян, взяття їх у заручники, обстріли дитячих садочків, шкіл, лікарень).
  • Прокурор Міжнародного Кримінального Суду Карім Хан прийняв рішення про відкриття офіційного розслідування ситуації в Україні. Військово-політичне керівництво Росії обов'язково постане перед Міжнародним Кримінальним

Судом та відповість за кожний вчинений злочин. Це буде Нюрнберзький процес 21 століття.

  • Україна є одним із значних постачальників агропродукції в Європу та Азію (7% світового зернового ринку — Україна). З війною вона не зможе цього робити. Українські фермери не можуть засівати поля через загрози обстрілів, не вистачає пального. Україна є в топ-5 експортерів зерна. Без нас у світі буде продовольча криза.
  • Україна багато разів довела свою належність до демократичного світу. Захист демократії для українців - понад усе. Сьогодні Україна потребує допомоги інших демократичних держав, щоб подолати диктатора величезної за розміром країни - загрозу всього світу.
  • Путін здійснює геноцид українського народу - окупанти вбивають мирне населення, кидають бомби не лише на військові частини, а обстрілюють дитячі садочки, лікарні, пологові будинки, руйнують ракетами житлові будинки

Команда проєкту буде вдячна за максимальне поширення ресурсу й активне його використання. Якщо ви матимете пропозиції чи хочете долучитись у якості волонтера, просимо скористатися формою зворотного зв’язку на сайті.

Англомовна версія сайту - https://post-to-stop-war.in.ua/en

З питаннями щодо прес-релізу звертатись до Катерини Лопушанської

 [email protected], +380669238238

ІА "Вголос": НОВИНИ