Підгорецький замок, у якому планували влаштувати вечірку на Хелловін, потребує реставрації, а не проведення масових заходів.

Про це у розмовній студії «Правди. Наживо» заявила екс-очільниця Галереї мистецтв Лариса Возницька.

Під час проведення масових заходів для споруди виникає чимало загроз, серед яких і пожежі. Все це може призвести до ще більшого пошкодження і без того занедбаної пам’ятки.

За словами Лариси Возницької, окрім безпеки, виникає ще питання етичності проведення таких вечірок у музеї. Особливо – у неробочий час:

«Як ми бачимо з афіш, вечірка мала відбутися з 19.00 до 02.00. Я розумію, що як таких експонатів там немає, але є музейна етика. Мене навіть не так дивує Тарас Возняк, який, фактично, не має музейної освіти, скільки мене дивують працівники, а саме – головний зберігач, який є другою людиною після директора…».

Втім, у Львівській галереї мистецтв від таких звинувачень відхрещуються. Мовляв, вечірка не відбулася, і планувалася, попри анонси, від 17.00 до 22.00. Лариса Возницька ж переконана – якщо директор Галереї мистецтв, через відсутність музейної освіти, дозволив проведення такого заходу, то свою думку мав би висловити хоча б головний зберігач:

«Головний зберігач Ігор Хомин ніколи нікого не боявся… Я просто собі уявила, якби щось в голові Бориса Возницького перемкнуло, або у мене, і ми би вирішили зробити таку вечірку. Що би це було? По-перше, тут би Львів гудів, та й Київ – Міністерство культури. А зараз чомусь все дозволяється. Для мене це дуже дивна ситуація, адже, перш за все, потрібно думати про реставрацію цього замку. Треба вимагати, аби держава давала на це кошти».

Нагадаємо, у ніч на 4 листопада на Львівщині, в аварійному Підгорецькому замку, одна з київських турагенцій планувала організувати костюмовану хеловін-вечірку, яку вирішили «відвідати» й журналісти телеканалу НТА. Втім, вхід їм заборонили, а сам захід – відмінили.

Більше – у відео. Прямі ефіри «Правди. Наживо» дивіться щобудня о 19.00 на телеканалі НТА.

ІА "Вголос": НОВИНИ