Більшість будинків, що збудовані у Львові в 70-80-х роках минулого сторіччя, є досить зношеними та потребують капітального ремонту. На сьогодні програма співфінансування будинкових ремонтів між містом та ОСББ існує, проте необхідно внести певні корективи для її подальшої ефективнішої роботи. - Про це розповів депутат Львівської міської ради від Європейської Солідарності Роман Дуда.

За його словами, така ситуація з житловими будинками є наслідком не лише терміну експлуатації, але й багаторічного недофінансування робіт із поточного утримання. Потреба коштів для нормальної експлуатації житлової сфери у рази перевищували фінансові можливості ЖЕКів. Якщо і проводились поточні ремонтні роботи, то нерідко через економію чи брак коштів застосовувались дешеві, неякісні будівельні матеріали. В результаті проблема не вирішувалась, а відкладалась на невизначений термін. Щоб запобігти знищенню квартир, потрібно провести капітальні ремонти у будинках із дотриманням пріоритетності, переконує депутат.

Об'єми капремонтів є великі - більшість мешканців не можуть самотужки виконати їх та ще й у повному обсязі.

«Я проаналізував наявні механізми допомоги мешканцям з боку міста та скерував депутатське звернення до міського голови Львова Андрія Садового з проханням відкоригувати чинну Програму підтримки співвласників багатоквартирних будинків, об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, що списані з балансу Львівських комунальних підприємств, а також співвласників багатоквартирних будинків ЖБК у проведенні невідкладного ремонту, капітального ремонту, реконструкції, ремонтно-реставраційних робіт спільного майна у багатоквартирних будинках у м. Львові на 2019-2023 роки, затвердженої ухвалою ЛМР від 04.04.2018 №4821», - розповів Роман Дуда.

На думку депутата, необхідно провести аналіз стану житлового фонду та на його результатах розробити більш чіткі заходи, які б містили щорічний плановий розмір фінансування робіт з ремонту багатоквартирних будинків та пріоритетність таких робіт. Нова Програма повинна містити значно більший розмір дофінансування робіт коштом міського бюджету, що дозволить найближчим часом відремонтувати будинки у запланованих об’ємах.

«Залучатиму якомога більше активних мешканців до коригування Програми, щоби максимально врахувати потреби у ремонті та передбачити їх вирішення», - резюмував депутат Роман Дуда.

ІА "Вголос": НОВИНИ