Поведінка патріарха Філарета може поставити хрест на міжнародному визнанні ПЦУ, а також спричинити міжправославний конфлікт.

Про це «Вголосу» розповів релігієзнавець і директор Центру релігійної безпеки Дмитро Горєвий.

«Бо якщо проголосять Київський патріархат, ми будемо змушені в переліку церков вийти з табору митрополичих і з 15-го місця  пересунутися на 10-те, відповідно, вступивши в конфлікт із Кіпрською Церквою, яка його займає. І це спричинить дуже серйозні церковно-дипломатичні наслідки», - зазначив він.

Та додав: «Хоча, думаю, у Константинополі у такому розвитку подій не зацікавлені, і перша ластівка з Фанару вже є: директор департаменту у справах релігій і національностей Міністерства культури України Андрій Юраш заявив, що спілкувався зі Вселенським патріархом і той сказав йому: до тих, хто влаштовуватиме церковні розколи, застосують  відповідні санкції. Це означає, що на Фанарі стежать за ситуацією і дії Філарета не залишаться без відповіді, якщо він справді реалізує те, про що говорить».

За його словами, рішення синоду Константинопольського патріархату, коли накладену на Філарета анафему визнали недійсною та повернули патріарху канонічний статус, можуть переглянути. І це буде дуже серйозний удар по Філарету, бо його або відлучать від Церкви, або піддадуть анафемі за неодноразове ухилення та розкол. Усе залежатиме від того, що вчинить Філарет та яку підтримку отримає, і, звичайно, від стратегії Константинопольського патріархату.

Більше читайте тут: «Церковна війна: чи відберуть у нас Томос?».

ІА "Вголос": НОВИНИ