Гірники вимагали, аби їм виплатили заробітню плату у повному обсязі. За їх словами, гроші вони не отримують вже практично півроку.

Про це інформує кореспондентка «Вголосу».

У понеділок, 13 грудня, близько 80 гірників шахти «Червоноградська» ДП «Львіввугілля» вийшли на акцію протесту. Вони пройшлися вулицями міста попри Львівську міську раду та прибули до будівлі Львівської облдержадміністрації. Основна вимога, яку висунули протестувальники — аби львівські чиновники посприяли їм у виплаті заробітної плати. 

За словами працівників шахти, гроші вони не отримують вже практично з липня. Як зазначає голова профспілки шахти «Червоноградська» Павло Євтушок, щомісяця їм виплачують не більше 10% від заробітньої плати.

До слова, кожен шахтар отримує не більше 2000 грн на місяць. 

«Коли ми 30 років відчуваємо те, що ніхто з нашої влади не звертає уваги на тяжку шахтарську працю, тоді у нас лопає терпіння. Ми кажемо, що ми живемо у правовій, вільній державі. Коли шахтар відчуває волю і свободу? Коли він має заробітну плату, коли його сім'я забезпечена фінансово і він має засоби на існування. Це продовжується вже 30 років і, не дай Боже, аби воно було в майбутньому. Ось чого ми тут", — розповідає Павло Євтушок.  

Гірникам не вперше боргують зарплату. Вони зазначають, що така ситуація на всіх шахтах. Утім вони вже не знають, до кого звертатися, оскільки ніхто їх не чує. 

«Ми зараз пікетуємо ЛОДА, тому що хочемо, аби вони посприяли тому, аби нам виплатили борги по заробітній платі Ще з липня місяця наші хлопці на свої зароблені гроші чекають. А це вже є грудень, ледь не півроку пройшло», — розповідає «Вголосу» видобувничий майстер у шахті «Червоноградська» Сергій Білоус.

Поспілкуватися із шахтарями вийшов перший заступник Львівської облдержадміністрації Андрій Годик. Він зазначив, що ЛОДА робить усе можливе, аби посприяти виплаті заборгованих зарплат. 

«Наскільки мені відомо, уже 25 мільйонів грн надійшло від «Центренерго» на рахунки підприємства. Вони будуть скеровані першочергово на погашення заборгованості по заробітній платі. 25 мільйонів сьогодні-завтра додатково прийде від реалізації вугільної продукції", — зазначив Андрій Годик. 

Він наголосив, що упродовж тижня шахтарям зі всієї України мають погасити мінімум 50% заборгованості. Це має бути сума не менша 100 мільйонів гривень. В той час, як загальна сума боргу, станом на зараз, за його словами, сягає 236 мільйонів гривень. Її обіцяють виплатити шахтарям до кінця 2021 року. 

"Голова облдержадміністрації звернувся до Міністра енергетики і до Прем'єр-міністра України. Зі слів профільного міністра, додатковий фінансовий ресурс у вигляді 700 мільйонів гривень буде розподілений на погашення заборгованості по заробітній платі для шахтарів. Наше завдання до кінця року - щоб сума заборгованості була погашена повністю», — запевнив він. 

ІА "Вголос": НОВИНИ