«О 6-ій ранку завжди є вибір – між подушкою і біговими кросівками», - жартує професійний спортсмен, учасник всеукраїнської кампанії з популяризації здорового способу життя серед молоді, наймолодший депутат Львівської міської ради – 25-річний Віталій Свіщов. Хлопець любить спорт, обожнює 2-річну доньку, дружину та бешкетування рудого кота Лео. Басейн, теніс, гірські лижі, а ще відкривати для себе нові види спорту – важливі пріоритети у спортивному житті Віталія. Він не любить фаст-фуд, каву з цукром, але не може відмовити собі посмакувати шматком піци. Водночас, як депутат, багато працює, аби у місті з’являлося все більше спортивних локацій, доступних кожній людині. Отож, як спортивні принципи допомагають у щоденному житті - про це у розмові з майстром спорту з водного поло, чемпіоном України і володарем Кубка України у складі ватерпольного клубу«Динамо» Львів", головою комісії з питань культури, молодіжної політики і спорту.

- Віталію, Ви активно пропагуєте спорт і здорові звички у своєму Інстаграм, втім, у зв'язку з складною ситуацією в країні, багатьом українцям непросто знайти місце в житті, непросто заробити кошти, або ж протистояти негативу оточуючого середовища. То чи варто до всього переліченого додатково напружувати м'язи замість того, аби розслабитися в компанії друзів за келихом хорошого пива?

- Справді, професійний спорт потребує жорсткої дисципліни і доброї мотивації. Тому, чимало людей задаються питанням: «Чи потрібні фізичні навантаження, якщо проблем у житті і без них достатньо?». Але я прихильник іншого підходу. Вважаю, що навіть мінімальні зусилля у спорті дають результати, які допомагають кардинально змінити якість життя.

Поясню більше. До прикладу, в українців стало традицією збиратися за щедро накритим столом. На їжу і спілкування йде багато годин. Результат таких посиденьок - зайва вага і проблеми зі здоров'ям. Дехто хапається за голову і біжить у спортзал швидко зганяти зайві кілограми.

Я ж пропоную інше. Вихідні і святкові дні - ідеальний час, аби приділити увагу власному тілу, про яке ми забуваємо у шаленому ритмі життя.

- Але ж вихідні - це день відпочинку, день, щоб приділити увагу сім'ї та хатнім справам. Невже заради спорту треба все відкласти?

- Не зовсім. До прикладу, для звичайної ранкової пробіжки не потрібно багато зусиль і часу. Суботнього або недільного ранку, поки місто спить, варто вийти на найближчий стадіон, парк чи у лісопосадку. Багато для цього не потрібно - найпростіше спортивне взуття, спортивний костюм відповідно до погоди і навушники з улюбленою музикою. Годинна справа - і день складатиметься по-іншому.

З часом зауважите, як тіло реагує на регулярні заняття бігом. Зміцніють м'язи, збільшиться витривалість організму, покращиться кровообіг, зникне задишка, зменшиться вага. Біг - це гарантований добрий настрій і заряд енергії на цілий день. І ще, обов'язково похваліть себе за докладені зусилля.

Взагалі, рекомендую усім більше ходити. Не беріть автомобіль, щоб подолати невелику відстань - краще пройдіться пішки! Оминайте загазовані магістралі - нехай це буде довше, але сплануйте маршрут тихими вуличками або парками. Не мине й півроку, як вже із подивом спостерігатимете за водіями, які даремно витрачають багато годин у загазованих корках.

- А якщо біг - це не моє. Що порадите у такому випадку?

- Хороший варіант - похід у спортивний зал. Багатьох відлякує навіть слово «спортзал». А дарма. Усе набагато простіше. Якщо лякає похід у спортзал великої мережі - оберіть невеликий, місцевий. Таких у місті також багато. Якщо лякає вартість місячного абонемента - купіть одноразовий. Сходіть у зал раз на тиждень. За помірні гроші - 30-70 гривень за годину - матимете можливість позайматися на тренажерах. Не купуйте дорогий спортивний одяг, на початок достатньо простої футболки, спортивних штанів або шортів. Повірте, одяг справжніх «профі» у спортзалі відрізняється від «крутих» зображень на фото. І навіть відсутність тренера - не найбільша проблема. Почитайте в інтернеті, поспостерігайте за вправами досвідченіших сусідів по залу, продумайте власну систему простих вправ для усіх груп м'язів. Кілька років регулярних занять - і вас не впізнають рідні. До речі, на радість початківців, найбільший прогрес саме у перші роки тренувань.

Також, хочу заперечити тим, хто вважає, що спортзал - не дівоча справа. Спостерігаю тенденцію, що дівчат у залі більшає, і тепер їх вже чи не більше, ніж хлопців.

- Чи зростає роль спорту у громадському житті?

- Радію, коли, йдучи містом, бачу новенькі спортивні майданчики. Львів вкладає чималі гроші у розвиток вуличного спорту. З'являються нові тренажери, поля для гри в міні-футбол. Таким є запит суспільства - багато з проєктів громадського бюджету пов'язані з розвитком спорту. Власний спортзал біля будинку - цього хочуть містяни. Це просте і, водночас, ефективне рішення для прихильників здорового способу життя. Спустився зранку або ввечері по сходах - і покращуй форму, набирайся сили.

Дратує, коли такі майданчики стають місцем збору любителів оковитої. Хотілось би, щоб поліція приділяла більше уваги боротьбі з такими явищами. Спортмайданчик - не місце для розпивання спиртних напоїв. Наслідки легко спрогнозувати - новенький майданчик перетворюється на смітник із порожніми пляшками і залишками упакування. Найгірше - коли пошкоджують чи ламають дороге спортивне обладнання. Та й взагалі, постійна присутність на майданчику любителів алкоголю перешкоджає молоді займатися спортом. Це - просто непоєднувані речі.

- Чи допомагає спорт досягати успіху у повсякденному житті?

- Безперечно, що так. Не буду перелічувати тут відомих спортсменів-професіоналів, які досягнули успіху в інших сферах - у політиці, бізнесі, у владі. Їх в Україні - десятки, якщо не сотні. Вони хороший приклад того, як спорт заохочує до дисциплінованості, навчає досягати мети, планувати майбутнє. Професійний спорт - це важка робота. А стати успішним спортсменом-любителем - до снаги кожному. Вважаю, що потрібно заохочувати молодь вкладати зусилля і кошти у заняття спортом. Нічні клуби та тисячі гривень на алкоголь втрачають свою актуальність. Щоправда, мене насторожують надписи на міських будинках з адресами наркотичних "закладок". Цим заманюють нашу молодь, видурюючи кошти на дурман. Це ознаки катастрофи. Чи зможуть потім ці люди бути фундаментом процвітаючої європейської країни? Питання риторичне. А тому, заохочую молодь не піддаватися сумнівам, вдосконалювати власні знання, активно займатися спортом, щоб долати життєві труднощі, стаючи прикладом успіху для інших українців.

Підготував Володимир МИХАЙЛЮК

ІА "Вголос": НОВИНИ