В Україні триває загальна мобілізація. Військкомати почали масово вручати повістки чоловікам призовного віку. У соціальних мережах користувачі зазначають, що цими вихідними повістки у Львові вручали на вулицях міста, у багатоквартирних будинках, біля торгових центрів та навіть біля церков.

«Вголос» дізнавався наскільки це правомірно і що робити, якщо ви отримали повістку.

Види повісток, хто й де їх може видавати

Окремого нормативно-правового акту, який би регулював вручення повісток під час воєнного стану в Україні, немає, але діє постанова Кабміну про підготовку та проведення призову на строкову службу та за контрактом № 352

У цій постанові та Законі «Про військовий обов’язок та військову службу» немає пункту, де б перелічувалися види повісток. Але на основі документів, які зараз видають і які можна об’єднати загальним терміном «повістка» (приписів з’явитися у військкомат), їх виділяють чотири види:

  • Повістка на уточнення облікових даних. Призовник повинен з’явитись у військкомат, щоб актуалізувати персональні дані, зокрема щодо місцеперебування, стану здоров’я, складу сім’ї, місця роботи чи навчання тощо.
  • Повістка на проходження медкомісії. Людина має пройти медичне обстеження ВЛК (військово-лікарською комісією), після якого дадуть висновок, чи придатна вона для військової служби.
  • Повістка про призов на військову службу в ЗСУ. Йдеться про проходження строкової служби, однак, оскільки під час загальної мобілізації її не проводять, такі повістки нині не видають.
  • Повістка на прибуття на призовну дільницю. Її вручають після проходження медичної комісії придатному до служби призовнику. Її ще називають «мобілізаційним розпорядженням», «бойовою повісткою», «повісткою на відправку».

Закон не регулює, в якому місці можуть вручати повістку. Тому дати її можуть будь-де: на блокпостах, біля крамниці, в парку, на робочому місці, вдома, на заправці чи деінде.

Повістки уповноважені вручати:

  • співробітники територіального центру комплектування та соціальної підтримки (тепер так називають військкомати);
  • представники органів місцевого самоврядування;
  • керівники навчальних закладів;
  • роботодавці.

Чи мають повноваження вручати повістки працівники поліції?

У згаданій постанові Кабміну серед уповноважених видавати повістку поліцейських немає. Юристи також зазначають, що правоохоронці не мають права вручати повістку, але можуть бути присутніми при цьому.

Якщо водія, приміром, зупинила патрульна поліція, у неї немає повноважень давати повістку — вручений таким чином документ можна оскаржити в суді. 

Перед тим як вручити повістку, уповноважений має встановити особу на підставі документів (при цьому не всі особи мають право вимагати у вас документи. Може Нацполіція та люди, визначені комендантом, зокрема працівники військкомату).

На час воєнного стану громадяни зобов’язані мати при собі український паспорт. Його потрібно пред’явити представникам військкомату на вимогу, щоб підтвердити особу отримувача повістки. Якщо при собі документів не буде, людину ймовірно відвезуть до поліційного відділку.

Після отримання повістки варто уважно її перечитати. Перевірити, чи вона оформлена належно.

Що має бути вказано у повістці:

  • ПІБ отримувача, адреса проживання, реквізити розпорядження територіального центру комплектування та соціальної підтримки;
  • адреса ТЦК та СП, куди потрібно прибути;
  • вид повістки;
  • перелік документів, які потрібно із собою мати;
  • ПІБ, підпис, печатка керівника територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Якщо документ заповнено з помилками, за словами юристів, людина може відмовитися від повістки, краще — у присутності кількох свідків. Як зауважують юристи, вписувати інформацію в повістку при людині — протиправно. Все має бути заповнено та підписано у військкоматі до вручення.

 

Яка відповідальність передбачена за невиконання вимог повістки?

 

Якщо людина у зазначений у повістці час не прийшла у військкомат, це вважають порушенням правил мобілізації. За це передбачено такі санкції:

  • Адміністративна відповідальність настає за статтею 210-1 КУпАП у вигляді штрафу в розмірі від 1700 до 3400 грн (3400–5100 грн для посадовців), якщо йдеться про повістку для уточнення даних або проходження медкомісії.
  • Кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі строком від 3 до 5 років може настати за статтею 336 Кримінального кодексу України, якщо людині вручили «бойову» повістку (тобто на відправку, після проходження медкомісії та із зазначенням військової частини, куди вона відбуває) і вона не прийшла на збори.

 

Коли викликають у військкомат телефоном

Під час воєнного стану співробітники ТЦК та СП можуть звернутися до призовників телефоном і повідомити про обов’язок прибути в центр комплектування. Але, за словами юристів, це не є належним повідомленням, людина не зобов’язана це робити на підставі лише такого дзвінка, без отримання повістки. Довести факт ухилення від призову та притягнути її до відповідальності за це, якщо телефонна розмова не записувалась, неможливо. 

Коли повістку дає роботодавець

За законом повістку може вручити людині її роботодавець. Здебільшого представник військкомату заносить повістку у відділ кадрів, який, своєю чергою, розписується, що прийняв її, і ставить печатку. Цим засвідчує, що зобов’язується передати документ вказаній людині. Потім відділ кадрів повідомляє це керівництву, і вже керівник має вручити повістку працівникові.

Коли надсилають повістку поштою

Повістку можуть надсилати поштою і, як правило, з особистим врученням. Тоді листоноша має передати його людині. Якщо, наприклад, він прибув, але отримувача не було вдома, і він залишив документ у дверях, це не можна вважати належним способом повідомити про обов’язок з’явитися у ТЦК, зауважують юристи. Людині мають особисто вручити повістку під підпис на «корінці».

Важливо: виклик повісткою до військкомату не означає, що людину автоматично мобілізують в армію.

Найчастіше йдеться про уточнення даних чи проходження військово-лікарської комісії, щоб з’ясувати, чи вона придатна до служби. Тільки після цього ухвалюють рішення, куди її скерувати.

Інформація з відкритих джерел інтернету

 

ІА "Вголос": НОВИНИ