У Парламентській асамблеї Ради Європи погодили попередній проєкт щодо оскарження повноважень Росії в ПАРЄ.

Про це пише «Європейська правда».

Автором проєкту став нідерландський депутат Тіні Кокс, який є відомим лобістом інтересів Російської Федерації в ПАРЄ.

Кокс запропонував не накладати на Росію жодних обмежень, стверджуючи, що держава - агресор показала прогрес у виконанні вимог ПАРЄ.

Крім того, представник моніторингового комітету заявив, що Росія вирішує проблеми, через які на країну були накладені санкції, навівши декілька прикладів: обмін полоненими з Україною, оплата усіх внесків у Раді Європи.

Він зазначив, що наразі в комітеті виникають суперечки через несплачені відсотки, які виникли під час затримки платежів.

Документ уже був попередньо схвалений у моніторинговому комітеті.

Як стало відомо, у проєкті немає згадок про порушення РФ прав людини в анексованому Криму та окупованому Донбасі, системні утиски прав людини в Росії і плани держави- агресора змінити конституцію, щоб мати можливість не виконувати  рішення Європейського суду з прав людини.

Кокс нагадав, що у 2019 році було прийнято рішення про повернення Росії в ПАРЄ задля відновлення змістовного діалогу щодо зобов'язань Росії.

До того ж було запропоновано розглянути окрему доповідь про дії Російської Федерації.

Наразі відомо, що дана доповідь уже готується, а «російська делегація повноцінно співпрацює з моніторинговим комітетом».

Варто зазначити, що документ може бути змінений на пленарному засіданні, зокрема українська делегація планує внести низку поправок

Крім того, у проєкті зазначено, що ПАРЄ є важливою пан'європейською платформою, де може відбутися діалог з Російською Федерацією  щодо зобов'язань Росії відповідно до статуту Ради Європи, підмітивши, що РФ можна притягнути до відповідальності на базі принципів та цінностей Ради Європи.

Як писав «Вголос», главу російської делегації обрали віце-спікером ПАРЄ.

ІА "Вголос": НОВИНИ