Дружина президента Володимира Зеленського Олена Зеленська заявила, що в Україні схвалили оновлений регламент системи шкільного харчування і затвердили рекомендації про закупівлю у сфері організації харчування в школах.

Про це перша леді повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Зеленська повідомила, що днями взяла участь в онлайн-нараді з командою проєкту з оновлення системи шкільного харчування.

За її словами, було прийнято низку рішень, які мають важливе значення.

Зеленська наголосила, що неможливо готувати корисну їжу для школярів по-старому санітарному регламенту, якому незабаром мало виповнитися 20 років.

«Поясню, чому це – привід для радості.», - заявила вона.

На її думку, застарілий регламент не дає можливості зробити шкільне меню різноманітним чи врахувати особливі дієтичні потреби дітей.

Перша леді зауважила, що у новому регламенті чітко визначено, що можна і що заборонено продавати в шкільних буфетах, надані нові можливості для організації харчування в школах.

Крім того, дружина глави держави додала, що фахівці розробили та затвердили рекомендації щодо особливостей закупівель у сфері організації харчування в школах.

Вона наголосила, що це відтепер замовники зможуть вчасно та якісно підготуватися до тендерних процедур та запобігти постачанням в шкільні їдальні небезпечних або неякісних продуктів.

Зеленська підкреслила, що громадське обговорення оновлених норм і порядку харчування дітей в навчальних закладах знаходиться на фінальній стадії.

Перші леді переконана, що шкільне меню має бути різноманітним та збалансованим з врахуванням особливостей різних вікових груп.

Зазначимо, що у МОЗ розповіли, що у новому проєкті шкільного харчування будуть заборонені деякі продукти:

  • технологічно оброблені м'ясні та рибні страви, зокрема ковбаси, сосиски, заморожені напівфабрикати тощо;
  • солодкі газовані напої, енергетичні напої та будь-яких інших напоїв із вмістом доданих цукрів;
  • також обмежать добову кількість солі, цукру, борошняних та кондитерських виробів та жирів для дітей.

Читайте більше актуальних новин України та світу:

ІА "Вголос": НОВИНИ