Дитячу письменницю та громадську активістку Ларису Ніцой обурила ситуація, що склалася із вивченням російської мови в одній із харківських шкіл.

Про інцидент вона написала це на своїй сторінці у Facebook.

«Увага! І знову російська мова. І знову порушення в школах. І знову порушення вчиняють директори шкіл», - наголосила Ніцой.

Та розповіла: «Типова ситуація. Харків. 163 школа. Директор Тарасова Валентина Георгіївна. На зборах батькам роздають заяви, де батьки добровільно просять дирекцію запровадити урок російської мови».

При цьому письменниця звернулась до цих батьків та заявила, що це «маніпуляція і порушення». «Директор прикриває свою д..пу вашими заявами. Мовляв, батьки попросили», - уточнила вона.

Та додала: «Звісно, частина з вас може хотіти російську. Вчіть на здоров’я. Але знайте, ВАС ПОЗБАВИЛИ ПРАВА ВИБОРУ. Ви повинні були отримати на зборах не «добровільну» заяву, а список предметів на ВИБІР. Із цих предметів, з ПЕРЕЛІКУ, ви повинні були обрати предмет, найпотрібніший вашій дитині. А тепер дайте відповідь чесно, якби ви отримали подібний список - навпроти якого предмету ви б у першу чергу поставили галочку? Точно навпроти російської?».

За словами Ніцой, обрати предмет – от що повинні були зробити батьки для своєї дитини, а не писати заяву без вибору, бо вибір зробили за них.

«Якщо вам скаже директор, що вже пізно щось міняти – НЕ ВІРТЕ. Це її провтик, нехай виправляє. Колись я дізналася про російську мову у свого сина 5 вересня. До кінця вересня ми її вже не вчили. Ви теж зможете. Закон на вашому боці. Причина лише в одному, у вашій психологічній стійкості», - резюмувала вона.

Як писав “Вголос”, “Прийшли з труною вимагати російську мову”: в українському виші студенти влаштували гучний скандал (фото).

ІА "Вголос": НОВИНИ