На громадських слуханнях у Володимирі-Волинському містяни проголосували за перейменування міста. Йому вирішили повернути історичну назву Володимир.

Як повідомляє сайт БУГ, у четвер, 9 вересня, у Володимирі-Волинському відбулись громадські слухання щодо перейменування міста. 

Історики, які виступали на слуханнях, зазначили, що у часи Галицько-Волинського князівства місто мало назву «Володимир». «Волинським» він став після того, як увійшов до складу Російської імперії. Перейменували його, аби відрізнити від російського Володимира на Клязьмі. Саме з цієї причини частина активістів уже тривалий час виступає за перейменування міста. Крім того, цю ініціативу підтримує міська рада.

Святослав Терський, зокрема, зазначив, що Володимир мав найвидатніший період свого існування, коли він був столицею Галицько-Волинського князівства. І тоді він був Володимиром.

Громадські слухання про перейменування міста. Фото сайту "Буг"

“Саме під таким іменем місто увійшло в історію Європи і логічно, що саме ця назва має очевидно належати цьому місту. Я розумію людей, які на рівні емоційному народилися у Волинському, але треба розуміти значення цього. Відновлення місць історичної пам’яті і перейменування позитивно вплине на туризм”, – сказав Терський.

Інший учасник дискусії, Володимир Подзізей, зазначив, що варто відмовитися від приставки, яку нав’язала Російська імперія. Він нагадав, що зараз в Україні триває декомунізація.

“Чому ми за такий спадок маємо триматися. Ми маємо мати мужність перейменувати місто і дати йому історичну назву”, - зазначив Подзізей.

Перейменування міста, хоч воно і коштуватиме бюджету, підтримав і заступник міського голови Ярослав Матвійчук.

Після чотирьох годин обговорення учасники врешті проголосували. За перейменування висловились 137 присутніх, проти – лише четверо.

Зазначимо, що остаточне рішення щодо перейменування затверджує Верховна Рада.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ