Інформаційний бізнес нині на піку популярності. В мережі можна знайти безліч курсів на будь-який смак та гаманець. Та, обираючи серед інфопродуктів, легко можна натрапити на ділків, які продають повітря, а не знання. Таких шахраїв вже охрестили інфоциганами. Схема до смішного проста: «ментор» обіцяє здійснення ваших мрій та розв‘язання проблем. Але лише до переказу коштів на його рахунок. Бо неефективність чудодійного курсу – вже проблема самого покупця, який чи то замало старався, або недостатньо мріяв. За таким же принципом у Польщі нині працює інфоциганка, яка все ж вирізняється з-поміж конкурентів, адже наживається саме на біженцях з України.

Знайомтесь, це Катерина Голуб. Як вона сама себе називає – міжнародний спікер, тренер публічності та власниця клубу професій по всьому світу. Ба більше, вона прямо заявляє: вміє змінювати людські долі!

«Вона завжди на зібранні кожному починає з того, шо в неї запатентований проект, аналогів немає в світі. Друге – вона міжнародний спікер якогось світового рівня. Третє – в неї є багато філіалів клубу професій по всьому світу. Четверте – в неї по всьому світу багато крутих знайомств з різними спікерами і вона називає такі прізвища, по типу Нік Вуйчич», - розповіла підприємиця, учасниця курсу, яка побажала залишитись анонімною.

Катерина мешкає у Варшаві, однак левова частка її клієнтів – емігранти з України та Білорусі. У польській столиці вона проводить російськомовні курси та тренінги «особистісного росту». Серед її «інфопродуктів» школа публічності, де спікерка обіцяє учасникам досягнути неминучого успіху в бізнесі.

«Що саме було озвучено по телефону? Шо купуйте мій курс – він коштує 1000 доларів за 2 місяці. Я вам пропоную постановку голосу, дикцію, як ви себе маєте вести на публіці. Потім по веденню медіа соцмереж – окремий блок: мали прийти експерти, які б навчили як вести правильно інстаграм, які інструменти, які продають твій продукт, якщо ти бізнесмен», - розповіла співрозмовниця журналістів проекту «Змови».

Катерина хизувалась, що у неї навчаються успіху бізнесмени та топ-фахівці різних галузей. Саме цим спікерка заманила на новий курс легкоатлетку з Білорусі Христину Тимановську, яка прославилась після зняття зі змагань на Олімпійських іграх у Токіо через критику спортивних чиновників Білорусі.

«Вона мені взагалі сказала, що там буде вчитися наш білоруський бізнесмен, тобто натякаючи на те, що вона з Білорусі. Вона якось так продала тим, що, перше, сказала, що землячка, ми всі свої, ми один одному повинні допомагати, тому я створюю школу, там будуть наші білоруси, там будуть наші люди», - розповіла легкоатлетка Христина Тимановська.

Водночас інші учасники були переконані, що Катерина приїхала до Польщі з України.

«Вона всім розказувала презентацію, показує екран. І каже, шо я клуб професій, нетворкінг, я відома на весь світ, я приїхала з війною, я така бідна, але я змогла встати на ноги. Ну, ми всі подумали, що вона з України приїхала з війною. Тут всі кажуть, кожен другий: я приїхав з війною», - зауважила постраждала учасниця курсу.

Крім того, під час навчання з’ясувалось, що програма жодним чином не відповідає обіцянкам супер-тренерки: виступи іменитих спікерів і не планувались, а «викладачі» – підприємці, які на заняттях намагались продавати власні продукти.

«Вся комунікація тривала приблизно годину-дві на якісь дуже загальні теми, там не знаю, «свєт внутрі вас, сіяйте». Такі мотиваційні заклики і дуже мало теорії. Можна сказати, шо ми приходили по понеділках раз в тиждень і весело проводили час», - розповіла учасниця курсу, менеджерка Христина Корнієнко.

«Навіть студія, в якій ми навчались, офіс. За цей офіс вона нічого не платила, цей офіс був безкоштовним. Ми ходили після 6 вечора на заняття і там всі нам заважали, аж до того, що прибиральниця прибирала приміщення. Ми просили її тихіше, тому що було погано чути, але вона нас ігнорувала, тобто з натяком, хто ви взагалі такі і що ви тут робите», - обурилась Христина Тимановська.

Останньою краплею терпіння стало одкровення, що один з учасників курсу – фітнес тренер, який буцімто працює з мільйонерами, насправді – бойфренд організаторки.

 

«Ми зрозуміли шо нас дурять, коли ми зрозуміли, шо в нас було 8 по суті активних людей в групі і один з них був хлопець Каті. Як виявилось, він з України, з Франківська», - розповіла Христина Корнієнко.

Зрозумівши, що мають справу з інфоциганкою, частина учасників навідріз відмовились продовжувати навчання.

«Ми сказали Каті, шо ми хочемо повернути гроші. Вона не хотіла спочатку так дуже віддавати. Вона запропонувала відшкодувати гроші двома приватними сесіями з нею. Ціна одної сесії мала бути 250 доларів за годину, щоб не віддавати ці гроші. Але це дуже велика ціна», - обурилась Христина Корнієнко.

Лише після твердого наміру ошуканих звернутись до правоохоронців, Катерина повернула їм частину коштів.

«Вона, звісно, ніяк не хотіла віддавати нам гроші. І чотири рази я вимовила одну і ту ж фразу: я викличу поліцію, яка мені, як громадянці Польщі, повірить, а тебе перевірять у всіх інстанціях: де ти є, якою діяльністю займаєшся, твої документи, податки - все твоє перевірять. Ну, зрозуміло, їй це не сподобалось», - розповіла ще одна учасниця школи Катерини Голуб, підприємиця Марина Барновська.

Та на цьому історія не завершилась. Після скандалу, учасницям, які залишили курс, почали надходити погрози з фейкових сторінок, та від хлопця Катерини.

«Чоловік сказав, що йому почав писати Вітя, і він вимагав адресу нашої квартири. Чоловік мій не відповідав, Вітя був дуже наполегливий, він вимагав, мабуть, протягом двох годин. І після того, як ми не дали йому адресу, він сказав, щоб ми боялися, бо він має зв'язки і з його зв'язками нас знайдуть у будь-якій точці Варшавиі ми пошкодуємо, що з ними зв'язалися», - розповіла Христина Тимановська.

Цікаво, що донедавна брутальний Віктор ще числився у списку призовників до війська. Та замість служби парубок виїхав до Польщі.

На перший погляд, це чергова історія про інфоциган, яких тепер безліч. Якби не одна деталь, яка розвернула наше розслідування на 180 градусів. Ми вже згадали, що Катерина розповідала учасникам своєї школи про білоруське та українське походження. Насправді ж, спікерка міжнародного класу – росіянка. Катерина та її бойфренд «впарювали» українцям не лише фейкові інфокурси, а ціна їхніх афер – десятки тисяч доларів.

Катерина Голуб активно веде сторінки в соцмережах, де створює образ власної важливості, популярності та успіху.

«Якщо подивитись на її сторінку, можна побачити, що на неї підписано 15 тисяч. Але ми маємо мінімальне залучення на сторінці, тобто ми маємо мало лайків, мало переглядів на цих всяких рілзах і відео. Про шо це може свідчити? Це декілька варіантів. Можливо, аудиторія накручена. Або як це часто буває з інфоциганами, це коли інфоциган набирає собі аудиторію під одну тему: сьогодні він продає курси про впевненість, завтра ця тема вже йде, ніша не рухається, не приносить потрібну кількість грошей, він йде в іншу нішу», - розповів діджитал-стратег Дмитро Плахта.

Так, іменита спікерка Катерина Голуб насправді з’явилась на горизонті лише минулого року. А до того жінка іменувала себе Катя Грозная і проживала у Нижньому Новгороді.

« Якщо у людей є три прізвища, то це точно ненормально. Тому що я все життя живу з одним прізвищем і мені немає сенсу вигадувати якесь інше, бо я нікого не обманюю», - припустила легкоатлетка Катерина Тимановська.

І Голуб, і Грозная – лише псевдоніми. Справжнє прізвище шахрайки – Моклокова. І вона досі діючий в росії приватний підприємець з надання консультаційних та інформаційних послуг.

«Для цього власне і можуть змінювати імена в соцмережах, під різну аудиторію заходячи під новим брендом, під новим іменем. Бо може виявитись, що справжнє ім‘я цієї людини пробивається легко в гуглі і можна знайти, що ця людина є фопом в росії. І відповідно вона сплачує податки в росії», - зауважив діджитал-стратег Дмитро Плахта.

Кількість проектів, в яких брала участь Катерина в росії до повномасштабної війни годі й полічити. Серед них: кастинг-агентство, школа фешн-журналістики, в певний період навіть очолювала видання.

До слова, партнерка Катерини в минулому бізнесі вже рік активно співпрацює з держструктурами рф.

Сама ж Катерина до Польщі переїхала лише напередодні повномасштабного вторгнення.

«Ми зараз перед собою у вигляді цієї особи бачимо інфоцигана звичайного, або можливо навіть інфоцигана мігруючого, який мігрував з росії до Польщі аби шукати там свою аудиторію російськомовну орієнтуючись на український і білоруський контингент», - пояснив Дмитро Плахта.

Синхронно з переїздом Катерина стає міжнародним спікером і засновує портал для емігрантів з росії «Уєхать точка ком».

На сайті, зокрема, публікують анонси виступів у Європі російських музикантів, як-от «Бі-2» чи шансоньє Шуфутинського, та шоу «Вєчєрній Ургант» з головного російського пропагандистського телеканалу.

На цьому сайті Катерина також оприлюднює інтерв’ю з клієнтами, які, зрозуміло, проводить не безкоштовно. Та найцинічніше, що пропонує такі інтерв’ю і українцям.

«Навіщо мені моє інтерв‘ю українця на цьому сайті уєхать, яке все пропалене тою російською федерацією? Аж не можу. І вона, собака, приходить і розказує я вас буду піарити на уєхать ком. Та іди ти в сраку зі своєю росією, коли таке твориться, ти ше нам, тобі ше не соромно нам таке пропонувати, тварина, просто нема слів вже до неї», - зі сльозами на очах обурилась ошукана учасниця курсу, яка спілкувалась з журналістами «Змов» анонімно.

Курси «успішного успіху» - не єдина афера Катерини. Раніше жінка та її український бойфренд Віктор заманювали людей у фінансову піраміду «Елементс 5».

Компанія, що продає неіснуючі діаманти, зареєстрована в Панамі, нібито для захисту активів вкладників.

«Мета реєстрації за межами території України це для того, щоб вивести фінансові ресурси і засновники цих компаній можуть і ніколи не бути навіть на території України не перебувати, але вдало організувавши схему, отримавши ресурси також за кордоном залишають сотні тисяч обманутих клієнтів вкладників», - зазначив юрист Юрій Танасійчук.

Нещодавно «Елементс 5» припинила свою діяльність і заявила про злиття з іншою пірамідою у фінансовій сфері – «Канкрі», що є дочірньою компанією добре відомої в Україні «В2В».

Тож, вкладники «Елементс» безповоротно втратили гроші. У цю аферу росіянка намагалась завербувати і учасників своїх курсів.

«Вона мені кидала в «Інстаграм» пропозицію про те, що якщо хочеш, давай зароблятимеш на діамантах. Є така можливість, золота каблучка з діамантом буде 100 євро, щось таке. До цих діамантів я не дійшла, внутрішньо відчула, що шахрайство якесь », - розповіла учаниця курсу Марина Барновська.

Однак, багатьох особливо довірливих українців Катерина таки змогла ошукати.

«Вони Лілю закрутили, що, Ліля, в тебе дуже багато знайомих в Україні, «підтягни» їх в клуб діамантів, нам треба багато інвесторів. Вона запросила людей. Люди повкладали по 5, по 10 тисяч доларів інвестицій. І, мабуть, люди подумали, якщо це Європа, інвестиції в Європі, як ще можна подумати, що під час війни погано ідуть бізнеса, справи, гроші якісь накоплені заінвестую і буду отримувати дивіденди», - пояснила анонімна співрозмовниця.

Ми намагались поспілкуватись з Катериною про її діяльність, однак міжнародна спікерка, яка постійно кричить про свою публічність, чомусь вирішила проігнорувати повідомлення.

Найбільше ошуканих Катериною українців та білорусів обурює, що вона приховує своє походження та використовує важку ситуацію біженців задля власного збагачення.

«Зараз українці тікають від війни, але білоруси теж тікають зі своєї країни, бо всі знають, що у нашій країні відбувається останні два роки. У нас дуже багато політичних в'язнів, я сама є політичною біженкою, я не можу поїхати до Білорусі, бо там мені загрожує в'язниця. І таких, як я, у нас тисячі людей. І вона користується і нами, тобто білорусами, і українцями в тому числі. Тобто вона користується людьми, які вже й так досить постраждали в цьому житті», - зазначила легкоатлетка Христина Тимановська.

«Людина приїхала з росії, вийшла дуже швидко на українських підприємців, українських, білоруських. Організувала клуб, дуже голосно, яскраво кидає пилюку в очі, ще й підключила діаманти - шахрайство» - обурилась підприємиця Марина Барновська.

Експерти вважають, щоб уберегтись від інфоциган важливо ретельно перевіряти інформацію про осіб, у яких ви хочете навчатись. А якщо таки потрапили на гачок – діяти рішуче.

«Якщо все ж таки сталось так, що ви стали жертвою шахрайських дій, або отримали абсолютно не ту послугу, за яку оплачували, Або в результаті оплатили в надцять раз більше ніж було задекларовано в рекламних якихось роликах, пам’ятайте, що завжди можна звернутись до правоохоронних органів України, в суд по компенсації завданих вам збитків. Також можна звертатись в правоохоронні органи України, навіть якщо злочин був за межами держави», - пояснив юрист Юрій Танасійчук.

«Купувати курс в росіянина, скажем прямо, це не комільфо. Як визначити чи це росіянин? Попробуйте догортати до 24 лютого, та, треба хвилинку погортати, але ви побачите що тут «всєму міру мір», а насправді ви купуєте курс в росіянки, яка проводить «матрьошка фешн вік»…», - зауважив діджитал-стратег Дмитро Плахта.

Навіть за кордоном українці не можуть врятуватись від підступу вихідців з мордора. Цинічно, що росіяни, при цьому ще й маскуються під своїх, через що їхні тренінги та курси продовжують купувати і відвідувати українці. Якщо ваші близькі та друзі зараз перебувають в Польщі, надішліть їм це відео, аби вберегти їх від шахраїв. Нагадаємо, що Катерина та Віктор все ще перебувають у Варшаві, де продовжують шукати нових жертв для чергової афери.

ІА "Вголос": НОВИНИ