Про це йдеться в листі-зверненні працівників музею «Олеський замок» до Петра Порошенка, опублікованому на порталі «Простір музеїв».

Музейники зазначають, що предметом гострих суперечок і сутичок між колективом музею та Міністерством культури стала доля двох унікальних баталій  – «Битви під Віднем» та «Битви під Парканами», які проходили реставрацію у Варшаві.

«У двосторонній угоді про реставрацію сказано, що після реставрації баталії повертаються додому – до Олеського та Золочівського замків. На цьому постійно наголошував Борис Возницький у своїх виступах і в Україні, і в Польщі. Натомість після його трагічної загибелі почалася травля музейників. Особливу роль у цьому питанні відіграє польська сторона, яка постійно наполягає на передачі унікальних баталій», – зазначено в листі-зверненні.

Водночас Міністерство культури чинить тиск на директора Львівської картинної галереї Ларису Возницьку-Разінкову, щоб вона зголосилася передати картини до костелу в Жовкві.

Своєю чергою, музейники стверджують, що в костелі немає умов для збереження цінних мистецьких творів, а такі вимоги є лише політичною грою, в якій полотнам відведено роль розмінної монети.

Вони також запевняють, що повернення баталій до Польщі стане «смертним вироком для полотен».

Колектив музею просить Петра Порошенка стати для музейників «мудрим третейським суддею у цій надзвичайно важливій і дуже заполітизованій справі», бо Міністерство культури замість того, щоб стояти на захисті національних інтересів і художніх цінностей, зовсім не чує голосів музейних спеціалістів.

«Чому Міністерство культури слухає другорядних людей у цій справі? Чому Кириленко ретельно дослухається до Герича – директора Жовківського заповідника? Хто такий Герич? Може, провідний міжнародний експерт у питаннях мистецтва? Ні! А може, він знаменитий реставратор? Ні! Це звичайний міщанин із Жовкви, що відає заповідником й успішно доводить його до повного розвалу і занепаду. Обійдіть замок і побачите істинну роботу активного діяча культури: обвалені стіни, прогнила підлога в залах, грибок на стінах. Замість того, щоб працювати та піднімати заповідник, цей директор постійно їздить то до Варшави в міністерство культури, то до Кириленка в Київ. Не зрозуміло одне – за які такі заслуги цього чоловіка так гостинно приймають в обох міністерствах? Чому у Варшаві приймають – зрозуміло, бо вже наобіцяв полякам віддати баталії до костелу, тільки невідомо, на якій підставі», – ідеться в листі-зверненні.

Увесь текст звернення музейних працівників до Президента України Петра Порпошенка читайте ТУТ.

Як писав «Вголос», члени Наглядової ради зі збереження спадщини Бориса Возницького, попри рекомендації міністерства культури Польщі, одностайно виступили проти переміщення батальних полотен Альтамонте «Битва під Віднем» та «Битва під Парканами» з Олеського та Золочівського замків до костелу святого Лаврентія в Жовкві.

ІА "Вголос": НОВИНИ