Правозахисники сформували колективний позов на основі свідчень 14 анонімних осіб та подали його до суду Вашингтона.

Про це повідомила прес- служба International Rights Advocates.

Організація  подала позов проти п'яти американських технологічних гігантів Apple, Microsoft, Tesla, Dell Technologies і Alphabet (материнська компанія Google).

Позивачами, здебільшого, стали родичі дітей, які загинули або постраждали під час видобутку кобальтової руди в Демократичній Республіці Конго.

Правозахисники зазначають, що діти працюють в умовах «кам'яного віку».

Крім того, неповнолітні працівники отримують всього лиш 2-3 долари США в місяць за виконання важкої фізичної праці.

Варто зазначити, що кобальт використовують при виготовленні акумуляторів для різноманітних гаджетів, а також батарей для електромобілів.

Позивачі зібрали докази, які підтверджують, що компанії - гіганти отримують певну фінансову вигоду від експлуатації дитячої праці в Конго.

Представники міжнародної правозахисної організації пред'явили позов проти компаній за примус до дитячої праці, неправомірне збагачення, ненадання належного догляду та навмисне заподіяння емоційного розладу.

Позивачі запевняють, що компанії Apple, Google, Tesla, Microsoft і Dell знали, що при видобутку кобальту використовують незаконну дитячу працю, тоді як у Glencore заявляли, що вони не використовують дитячу працю.

Зазначається, що саме бездіяльність компаній призвела до загибелі та травм багатьох дітей.

Заявники вимагають від відповідачів створити спеціальний фонд для оплати лікування та подальшого медичного догляду за постраждалими в шахтах, а також відшкодування моральної шкоди. Суми відшкодувань не вказані, їх має визначити суд.

Як писав «Вголос», працівники Google вийшли на протест у Сан-Франциско.

ІА "Вголос": НОВИНИ