Лише 5...7 % жителів окупованих територій Донбасу виявили бажання отримати російські паспорти. Такі числа зафіксували станом на початок травня в так званих адміністраціях ОРДЛО. Про це повідомляє ТСН із посиланням на «Східну правозахисну групу».

За підрахунками окупантів, паспорти громадян РФ готові отримати до 31 % громадян України, котрі проживають на території ОРДЛО.

Загалом від початку окупації російські паспорти вже оформили 9 % жителів з непідконтрольних Україні територій.

Потенційними отримувачами паспортів в ОРДЛО є «чиновники» місцевих адміністрацій, учасники силового блоку терористів, «народна міліція», бойовики, частина пенсіонерів і людей похилого віку.

За словам правозахисників, пропагандисти агітують людей приймати російське громадянство. Мета окупантів — видати паспорти щонайменше 50 % жителям ОРДЛО. Крім цього, з'явився месендж про те, що наступним етапом з боку Росії буде «приймання Донбасу до складу Федерації».

«Кремлю зараз важливо показати масовість видачі паспортів Російської Федерації в ОРДЛО, тим самим продемонструвавши міжнародному співтовариству, що люди підтримують і довіряють Росії. Але жителі ОРДЛО отримувати паспорти не поспішають», — розповіла Віра Ястребова, директор «Східної правозахисної групи».

Як повідомляв «Вголос», раніше Естонія запропонувала запровадити санкції проти РФ через російські паспорти в ОРДЛО.

ІА "Вголос": НОВИНИ