Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв звернувся до влади країни-агресора з проханням допомогти придушити «терористичну загрозу», як очільник країни назвав масові протести населення.

Зокрема, Токаєв звернувся до всіх лідерів держав військово-політичного блоку ОДБК, сформованого Московією за правління Путіна. Окрім, Білорусі та Казахстану туди входять також Таджикистан, Киргизстан та Вірменія. 

"Покладаючись на договір про колективну безпеку, я сьогодні звернувся до глав держав ОДКБ - надати допомогу Казахстану у подоланні цієї терористичної загрози", - сказав Токаєв. Він заявив, що вважає звернення доречним та своєчасним.

Під час свого відеозвернення президент Казахстану заявив, що не має намір йти на компроміс, протести назвав терористичною загрозою та спробою підриву цілісності країни, та анонсував жорсткі дії проти їх учасників. Зокрема, антитерористичну операцію, яка станом на 21.45 за Київським часом активно триває в Алмати. 

Зокрема, силовики звільнили аеропорт Алмати, який сьогодні був захоплений протестувальниками. Саме в найбільшому за кількістю населення місті Казахстану, яке до 1997-го було столицею країни, зараз розташований епіцентр революції. Зокрема, протестувальники взяли штурмом колишню президентську резиденцію та акімат (мерію) міста,  а також спалили офіс правлячої партії. 

Як відреагували в Московії

Леонід Калашников, голова комітету зі справ СНД Держдуми Московії, закликав відреагувати на прохання Токаєва, акцентувати на тому, що влада Московії зобов'язана це зробити. Про це повідомляють ЗМІ країни-агресора. 

«Якщо президент Токаєв звертається, ми маємо відреагувати. Тим більше він заявив, що терористичні банди беруть під контроль об'єкти інфраструктури, і природно, тоді буде введення певних сил», — сказав депутат.

Хронологія подій в Казахстані

Як «Вголос» повідомляв, з 2 січня на заході Казахстану відбуваються «газові» протести. Масові акції невдоволення розпочалися у Жанаозені Мангістауської області.

Приводом стало подвійне підвищення з нового року цін на скраплений газ, яким у регіоні заправляють більшість автомобілів.

В Алмати, у зв'язку із загостренням ситуації, до 19 січня запроваджено надзвичайний стан. Крім того, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв відправив у відставку уряд країни.

Відомо, що внаслідок заворушень до лікувальних закладів Алмати з різними травмами звернулися 190 осіб.

5 січня в Алмати протестувальники вирішили взяти штурмом будівлю мерії й прорвалися всередину, почалася пожежа. Частина протестувальників спробувала прорватися до сусідньої будівлі, де до перенесення столиці була резиденція президента. З будівлі також видно клуби диму.

Пізніше, у казахському місті Алмати приземлився російський військовий літак Іл-76.

Згодом, президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв в екстреному зверненні заявив, що «діятиме максимально жорстко» через протести в країні.

Також з'явилась інформація, що на тлі масових протестів у Казахстані почалися відключення дротового та мобільного інтернету, користувачам з-за кордону недоступні багато казахстанських ЗМІ.

Додамо, що зовсім недавно протестувальники захопили аеропорт Алмати.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ