Перед від’їздом до Києва, Ердоган сказав, що на кожній платформі Туреччина підтримує Україну — свого стратегічного партнера та сусіда. 

Президент Туреччини Реджеп Ердоган прибув до України з офіційним візитом, пише ТСН.

Турецького лідера і його дружину урочисто, з почесною вартою, зустріли в аеропорту. З нагоди прибуття до Києва подружжю Ердоганів вручили традиційний святковий коровай.

Він вирушив до Маріїнського палацу, де зустрінеться з президентом Володимиром Зеленським. Станом на 13:10 президент Зеленський разом з дружиною Оленою зустріли подружжя Ердоганів у Маріїнському палаці.

Виступаючи перед від’їздом до України, Ердоган сказав:

"Ми висловлюємо на кожній платформі нашу підтримку територіальної цілісності та суверенітету України, нашого стратегічного партнера та сусіда. Ми самі, як чорноморська країна, закликаємо всі сторони діяти стримано та продовжувати діалог, щоб мир запанував у регіоні".

Він закликав вирішити конфлікти між Україною та Росією виключно мирними засобами та відповідно до міжнародного права.

«Я прямую до Києва на запрошення президента України Зеленського для участі в 10-му засіданні Стратегічної ради високого рівня», – сказав Ердоган.

Також він нагадав, що сьогодні — 30-річчя дипломатичних відносин між Україною та Туреччиною. 

«Саме тому візит має для нас особливий сенс і значення», — пояснив очільник Туреччини.

В рамках візиту глави Туреччини планується підписання декількох важливих угод. Зокрема, як пише Радіо Свобода, угоди про вільну торгівлю між Україною і Туреччиною. 

«Завдяки угоді всі дружні країни Чорноморського басейну – Грузія, Молдова, Болгарія, Румунія, Туреччина та Україна – будуть поєднані угодами про вільну торгівлю зі спільними правилами. Тому документ має величезне значення для всього регіону. Зміцнення стратегічного партнерства України і Туреччини розкриє нові економічні і геополітичні перспективи, а також зміцнить наші позиції, що надважливо в умовах активізації російської агресії», – заявила перша віцепрем’єрка – міністерка економіки України Юлія Свириденко.

За даними уряду, ключова позиція домовленості – встановлення Туреччиною 0% мит на 10 337 товарних позицій, що складає 95% від загальної кількості товарів, які експортуються Україною. Крім того, ще на 1348 товарних позицій будуть діяти тарифні квоти або зменшені мита.

Також, «Вголос» повідомляв, що в Україні збудують завод «Байрактар», який виготовлятиме військові безпілотні літальні апарати. Їх обладнають вітчизняними двигунами.

ІА "Вголос": НОВИНИ