Верховний Суд Україна викликає президента Володимира Зеленського на судове засідання щодо позову Петра Порошенка про «плівки Бігуса».

Повістку про виклик опублікував на своїй сторінці адвокат Ігор Головань.

В ній зазначається, що Верховний Суд викликає Зеленського для участі в судовому засіданні з розгляду адміністративної справи Петра Порошенка до чинного президента про визнання бездіяльності протиправною та зобов'язання вчинити певні дії.

Суд відбудеться 28 лютого 2022 року в Києві.

Як відомо, Порошенко вимагає від Володимира Зеленського та Дениса Бігуса опублікувати записи, більше відомі як «плівки Бігуса» у первісному вигляді. 

Адвокати Порошенка влітку 2021 року подали позов до президента Зеленського з вимогою  визнати протиправним приховування від суспільства «прослушок» і зобов’язати оприлюднити всі так звані «записи Бігуса» у первісному вигляді. У Порошенка вважають, що оригінали цих записів становлять суспільний інтерес.

Провадження за позовом до громадської організації Дениса Бігуса «ТОМ 14» у вересні відкрив Окружний адміністративний суд Києва.

«Позовну заяву до Президента України Зеленського Суддя Верховного Суду І.А. Гончарова спочатку залишила без руху, а потім і повернула. Бо ми, на думку судді, не конкретизували, які саме права та охоронювані законом інтереси Петра Порошенка порушуються бездіяльністю Зеленського. Ухвалу про повернення позовної заяви довелося оскаржувати», – сказав Головань.

Він також додав, що 27 жовтня 2021 р. Велика Палата Верховного Суду апеляційну скаргу розглянула, ухвалу про повернення позовної заяви скасувала, справу направила до суду першої інстанції для продовження розгляду.

«Так що доведеться Президенту Зеленському і його спільнику Бігусу відповідати по суті. Хоч і в різних, на жаль, але все ж адміністративних процесах», –  наголосив Ігор Головань.

Нагадаємо, Верховний Суд задовольнив 7 позовів проти президента Володимира Зеленського, встановивши порушення закону з боку глави держави.

ІА "Вголос": НОВИНИ