«Звертаюся до небайдужих людей, які шанували і шанують творчість мого сина – Андрія Кузьменка. Також звертаюся до всіх артистів, друзів, які знали Кузьму і співпрацювали з ним!» - саме ці слова 4 серпня розпочали одну із вагомих дискусій у світі шоу-бізнесу.

Йдеться про відеозаклик Ольги Кузьменко, опублікований декілька днів тому в соціальних мережах та на просторах YouTube. Мати відомого українського співака й композитора Андрія Кузьменка заявила про неправомірні дії відомого лейбла «Moon Records» і його власника Андрія Пасічника. Як стало відомо, на деякі ролики з каналу Кузьми почали приходити скарги про порушення авторських прав. Через це останній за правилами платформи YouTube можуть заблокувати назавжди.

З обох сторін пролунало чимало зауважень, аргументів і закликів до компромісу. Втім, питання й досі залишається актуальним.

Музичний гурт «Скрябін» існує вже понад три десятиліття. Заснований у 1989 році, він не тільки пройшов шлях від першого україномовного синті-попу до класичної поп-музики, а й неодноразово змінював свій склад. Єдиним постійним учасником залишався Андрій Кузьменко, авторству якого й належить весь репертуар групи. Умовно виділяють два найосновніші періоди в існуванні колективу: перший тішив фанатів до 2000 років, а другий гастролює досі. Ідеться про чималий відрізок часу, тож, очевидно, і співпрацювати «Скрябіну» доводилося з різноманітними лейблами.

Після 2003 року з оновленим складом та репертуаром змінилися й фірма звукозапису. Уже в 2006 році колектив видав свій шістнадцятий альбом «Гламур» у співпраці з компанією «Moon Records». Засновником та керівником останньої є Андрій Пасічник. На ринку України лейбл існує з 1997 року. Має представництва в Німеччині та Росії. Видає, продюсує й поширює альбоми українських і закордонних виконавців різноманітних жанрів. На своєму сайті представники студії чітко виділяють один із найосновніших обов’язків: захист інтересів авторів та виконавців і припинення неправомірного використання прав, якщо виникає така потреба.

Після трагічної смерті Андрія Кузьменка правовласниками всіх матеріалів є ТОВ «Кузьма Скрябін» і «Moon Records». Найбільший акцент слід зробити саме на поняттях авторського та суміжного прав. У першому випадку маємо на увазі оригінальні результати творчої діяльності, себто пісні та процес їхнього створення, а в другому – виконання композицій та їхнє розповсюдження. На цьому фоні й було піднято найбільш обговорювану тему шоу-бізнесу за останні декілька днів. Розголосу, як уже йшлося вище, вона набула 4 серпня після публікації відеозвернення матері Андрія Кузьменка до «всіх небайдужих».


Ольга Кузьменко під час свого відеозвернення

 

Позиція ТОВ «Кузьма Скрябін» та рідних Андрія Кузьменка

«ТОВ «Moon Records», власником якого є Андрій Пасічник, напередодні дня народження Кузьми вчиняє варварські дії по відношенню до прав Кузьми. На YouTube каналі, який був створений моїм сином ще за життя, «Moon Records» відправив 38 скарг про порушення авторських прав на різні відео: як на ті, що були нещодавно розміщені, так і на ті, що були опубліковані раніше ще самим Андрієм.» - ділиться з авдиторією жінка. Справа в тому, що за правилами уже згаданого відеохостингу після третьої скарги канал блокують без можливості його відновлення. Тож Ольга Михайлівна не розуміє, як можна допустити подібне, називаючи дії представників  лейбла рейдерством.

Розуміння обурена матір шукає не тільки з боку опонентів чи народу, а й у президента України, прохаючи останнього відстояти чесні права її сина.

«Тепер звертаюся безпосередньо до Вас, пане Пасічник. Навіщо Ви блокуєте відеокліпи мого сина? Можливо, через те, що після його смерті приховували достовірну інформацію про нарахування винагороди по авторським і суміжним правам, не надаючи доступу до електронних кабінетів музичних цифрових дистриб’юторів? А з каталогом більше 500 пісень вказували квартальну суму нарахованої авторської винагороди нуль гривень?»

Слід зауважити, що у співпраці з гуртами лейбли і справді беруть на себе складну адміністративну та юридичну сторони партнерських відносин. Їхня команда відповідає за відстеження, збір і розподіл роялті продюсерам, артистам і власникам авторських прав. У законодавчих документах поняття роялті визначають як будь-який платіж, отриманий у якості винагороди за користування або за надання права користування авторським та суміжним правами на літературні й мистецькі твори. Тож подібні виплати отримувало і ТОВ «Кузьма Скрябін». Втім, Ольга Кузьменко звинувачує партнерів у шахрайстві. У зв’язку з цим навіть відкрито кримінальне провадження. Також рідні співака переконані, що неправомірність дій за хитрим планом противників повинна змусити їх забрати заяву з поліції.  

«Чого Вам, пане Пасічнику, не дають спокою права інтелектуальної власності, напрацьовані моїм сином за своє коротке життя? Тому що всі ці роки ви жили за них, обкрадаючи нашу сім’ю, і зараз втратили це джерело доходу?»

Звертається пані Ольга і до старого складу гурту «Скрябін», яких Андрій Пасічник, зі слів жінки, залучив до своєї «брудної гри», отримавши у них ліцензію на належні їм права. Рідні Андрія не розуміють, чому тільки через 23 роки після припинення участі в колективі й ледь не через десятиліття зі смерті засновника ті почали претендувати на авторство пісень. Про жодні претензії чи заяви навіть не йшлося за життя Кузьми. То що ж трапилося зараз?

«Чого сьогодні ви вирішили воювати з вдовою і донькою Кузьми, коли нема вже Андрія? Задумайтесь і зупиніться, якщо маєте хоч якусь повагу до Кузьми!»

Відповідь представників компанії «Moon Records»

Стояти осторонь дискусії не збирався й керівник лейбла, до якого зверталася Ольга Кузьменко. Майже одразу у Facebook під постом із вищезгаданим відео з’явилися коментарі Андрія Пасічника. Чоловік намагався пояснити ситуацію, висловивши власну позицію спочатку письмово, а тоді продублювавши її словесно.

«Шановна Ольга Михайлівна, з поваги пам'яті Андрія ми відкличемо всі скарги.

Ви прекрасно знаєте, чому спрямовані ці скарги. Творчість гурту «Скрябін» містить в собі авторські і суміжні права різних авторів і музикантів групи, які брали участь і працювали з Андрієм в різний час і довгі роки. У тому числі є багато дуетних пісень. Права всіх авторів і виконавців, незалежно чи живі вони чи покинули цей світ, повинні дотримуватися відповідно до закону.»

Таким був перший коментар керівника студії звукозапису.

«Права всіх музикантів групи, крім Андрія Кузьменка, знаходяться в управлінні MOON RECORDS. Ми захищаємо права наших авторів і виконавців, тому в ситуації зі спробою привласнити наші права новоутвореним гравцем на музичному ринку (йдеться про ТОВ «Кузьма Скрябін») виник конфлікт інтересів.»

А ось така інформація була опубліковані 6 серпня на сторінці MOON Records Ukraine у пості, цілком присв’яченому дискусії. Також на офіційному сайті компанії є відеовідповідь для матері Андрія Кузьменка, де пан Пасічник особисто коментує кожен пункт звинувачення.

За словами керівника «Moon Records», студія півтора роки намагається домовитися з ТОВ «Кузьма Скрябін», але ті не хочуть йти на контакт, тож компанії довелося вжити крайніх заходів. Крім того, чоловік попросив не дезінформувати фанатів творчості Кузьми і заявив, що ніякого шахрайства з виплатами не було. Підтвердити це можуть відповідні документи, які представники «Moon Records» надали офіційним спадкоємцям творчості Скрябіна.

«Ми довгі роки співпрацювали з Андрієм, у нас завжди були чудові стосунки, ми заплатили значні аванси, і до останнього виплачували роялті. Все підтверджено документами.- наголошує Андрій Пасічник, а тоді додає.- У питанні справедливого розподілу авторської винагороди немає місця емоціям.»

Подібне зауваження продюсер робить не просто так.

«Наші опоненти шляхом недобросовісної конкуренції вдаються до різноманітних брудних методів. Використовують і прийом «сакральної жертви» - залучають Ольгу Кузьменко - маму загиблого лідера групи, яка, цілком ймовірно, не розуміє усіх аспектів ситуації.»

Акцент представники лейбла роблять на тому, що жінка начитує текст з телефону, майже не відриваючи від нього погляд. Подібне, як вважають опоненти, свідчить про попередньо заготовлену кимось промову. І цей хтось, на їхню думку, є зацікавленою  особою.

«Ми відкриті до переговорів і співпраці, вкотре закликаємо керівництво ТОВ «Кузьма Скрябін» до налагодження відносин з метою отримування належного за законом роялті усіма авторами та виконавцями. Покладаємо надію на розсудливість та досудове врегулювання конфлікту, що виник у межах перетину правових питань.»

Такими словами компанія «Moon Records» завершує своє звернення, очікуючи на відповідь опонентів.

Чи вдасться уникнути тотального розбрату усім тим, з ким за життя ладнав Андрій Кузьменко, поки не знаємо. Втім, як казав сам музикант: «Чим більше хочеш взяти від життя — тим менше воно хоче тобі дати.»

ІА "Вголос": НОВИНИ