Про це заявив керівник «Дніпрокомунбуду» Олександр Слободянюк на прес-конференції «Як новий проект реконструкції (рекультивації) Грибовицького сміттєзвалища вирішуватиме стару екологічну проблему у Львові», повідомляє кореспондент «Вголосу».

Для того, щоб підтвердити свої слова, керівник «Дніпрокомунбуду» детально ознайомив присутніх з корекцією проекту рекультивації Грибовицького сміттєзвалища, яким свого часу займався ВАТ «Гірхімпром». І розказав, які дії будуть застосовані, щоб завершити роботу до кінця.

«Найперше потрібно виконати технічну рекультивацію, щоб припинити потрапляння чистих, незабруднених дощових стоків у тіло полігону. Наступне: слід встановити систему зворотного осмосу, щоб збільшити очисні споруди фільтрату.

Після першого етапу ми плануємо провести період стабілізації, щонайменше один-два роки.

Окрім цього, щоб виконати рекультивацію належним чином, наша команда збудує спеціальні канави, по яких буде стікати вода, яка, рано чи пізно, утвориться на масштабних схилах. А це безпосередньо загрожуватиме їхньому розмиванню».

Олександр Слободянюк також розповів і про конструкцію захисного екрану:

«Конструкція захисного екрану, яким планують накрити тіло полігону відбуватиметься в

два етапи. Технічний екран буде збудований для того, щоб припинити доступ дощових і талих вод до тіла сміттєзвалища, а багатофункціональне покриття запобігатиме утворення фільтратів».

 

Також компанія «Дніпрокомунбуду» інтенсивно вирішує проблему зі збором та утилізацією біогазу.

Окрім цього вирішується питання щодо фільтратів.

 

Останнім етапом є облаштування рекультиваційного покриття: засів трави, посадка чагарників та дерев.

«За законодавством України, так мають виглядати усі полігони після рекультивації», - додав Олександр Слободянюк.

Для того, щоб уявити зміни з Грибовицьким сміттєзвалищем, керівник «Дніпрокомунбуду» показав фото, на яких чітко видно усі зміни на рекультивованому полігонні в Харкові з часів реконструкції у 2013 році.

«На фото зображений колишній Харківський полігон твердих побутових відходів після рекультивації у 2013 році», - додав Слободянюк.

ІА "Вголос": НОВИНИ