Про це пише Reuters.

2014 року Вашингтон впровадив санкції проти Москви через анексію Криму та її роль в українському конфлікті. Тоді ж Міністерство фінансів США заявило, що хоче «перешкодити Росії розвивати так звані прикордонні або нетрадиційні нафтові ресурси».

Однак через три роки норвезька Statoil вже допомагає «Роснефти» розробляти «нетрадиційні ресурси», а британська BP розглядає аналогічний проект. При цьому компанії не порушують санкцій.

Штати своїми обмежувальними заходами заборонили західним компаніям допомагати Росії в розробці «сланцевих резервуарів». Проте в санкціях не були згадані менш відомі форми «нетрадиційних родовищ». ЄС впровадив аналогічні санкції.

Тепер британська BP планує діяти за аналогією з норвезькою компанією Statoil. Вона розробляла ділянки в Самарській області спільно з «Роснефтью». Statoil стверджує, що поклади нафти в Самарській області потрібно вважати вапняковими, а не сланцевими.

ЗМІ підкреслює, що до запровадження санкцій «Роснефть» і Statoil оголосили про плани спільно розробляти сланцеві родовища нафти під Самарою. Після введення санкцій обидві компанії змінили інформацію на офіційних сайтах і повідомили про розробку вапнякових родовищ. Зараз компанія ВР чекає на дозвіл влади Великої Британії для того, щоб розпочати спільний з «Роснефтью» проект в Росії.

Нагадаємо, як писав Вголос Президент США Дональд Трамп затвердив санації проти Росії.  Закон передбачає запровадження додаткових санкцій у фінансовому й енергетичному секторах Росії, стосовно державних російських підприємств металургійної та гірничо-видобувної галузей, а також залізничного транспорту. Крім того, визначається покарання Росії через її дії в інформаційній галузі, в тому числі кіберзломи та атаки. Окремо в законі визначається необхідність покарання осіб, відповідальних за порушення прав людини на окупованих Росією територіях, а також осіб, які діють в інтересах оборонного та розвідувального секторів уряду РФ. Закон передбачає протидію російському проекту «Північний потік - 2».

Натомість ЄС може накласти санкції проти США, якщо постраждає через антиросійські.

ІА "Вголос": НОВИНИ