ДП «Державний будівельний центр Міністерства охорони здоров’я України» 31 травня за результатами тендерів уклало дві угоди з ТОВ «Архітектурно-будівельна компанія «Будмонтаж» щодо розбудови Національного інституту раку на загальну суму 124,42 млн грн. А вже через три дні 3 червня були укладені додаткові угоди, якими підряднику надали непередбачений в умовах тендеру аванс 30%.

Про це повідомляється у системі «Прозорро», передають Наші гроші.

Замовлено капітальний ремонт лабораторії за 105,95 млн грн і реконструкція приміщення №12-17 радіологічного корпусу за 18,47 млн грн.

Документація обох тендерів і первинні договори з переможцем передбачали відстрочку оплати виконаних робіт до півроку та право (не обов’язок) замовника надати аванс у визначних законом обсягах і порядку. Однак уже у понеділок 3 червня, тобто на наступний робочий день після п’ятничного укладення договорів, були укладені додаткові угоди, за якими замовник не «має право надати», а «перераховує» аванс 30%.

З боку замовника основні угоди 31 травня та додаткові угоди 3 червня підписував т.в.о директора ДП «Державний будівельний центр Міністерства охорони здоров’я України» А.В.Іванець.

Разом з тим, з бази Clarity відомо, що 3 червня у цього ДП змінився керівник – замість Дениса Єлєнєва держпідприємство очолила Тетяна Германівна Калініченко. Аналогічні дані містяться у «Youcontrol». Також у розпорядженні «Наших грошей» є копія наказу за підписом держсекретаря МОЗу Артема Янчука про звільнення Єлєнєва та призначення на його посаду Калініченко 30 травня.

Про Іванця жодних даних у цих базах нема. Таким чином невідомо на підставі чого він 3 червня у якості т.в.о. директора держпідприємства підписував фінансові документи.

Підписання додаткових угод дає організаторам можливість швидко перерахувати підряднику аванси на підставі нових договорів.

Під час підготовки публікації Міністерство охорони здоров’я повідомило, що почало процедуру оскарження тендеру закупівель для розбудови Інституту раку.

«Уже підготували звернення до правоохоронних органів щодо порушення кримінальної справи по факту шахрайства попереднім керівництвом ДП “ДБЦ МОЗ України”, – зазначили у відомстві.

ІА "Вголос": НОВИНИ