15 липня 2021 року, Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроєкт про електронну реєстрацію місця проживання. «За» проголосували 251 народних обранця. 


Мова йде про законопроєкт № 5463 “Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні”.

Що змінюється

Закон має спростити процедуру реєстрації місця проживання. Зокрема, скасовується «штамп про прописку» та паперова довідка про місце проживання до ID-картки. Якщо парламент підтримає законопроєкт у другому читанні, то для реєстрації потрібно буде лише  заповнити заяву в мобільному застосунку “Дія” та отримати онлайн-підтвердження від власника житла. Заяву в автоматичному режимі буде опрацьовано впродовж доби. Зняття з попереднього місця реєстрації також відбуватиметься в автоматичному режимі.

Чи впливатиме прописка на пенсію та медичні послуги 

Ірина Сабадаш, завідувачка сектору з питань еміграції та реєстрації Головного управління ДМС України у Львівській області, в коментарі «Вголос» наголосила, що реєстрація місця проживання не впливатиме на життєві ситуації, зокрема, оформлення пенсії чи отримання медичної допомоги. Це окремо передбачено у законопроєкті.

"Цей прийнятий законопроєкт дає нові можливості, адже онлайн реєстрація місця проживання - це завжди зручно. Громадяни можуть отримати адміністративну послугу з доступом до інформації про місце проживання перебуваючи просто вдома. Позаяк органи державної влади, місцевого самоврядування, підприємства, установи та організації, незалежно від форм власності, зможуть отримати таку інформацію самостійно, шляхом доступу до відомчої інформаційної системи ДМС", - повідомила Ірина Сабадаш.
Яким буде процедурна зміни прописки

За умови, що законопроєкт проголосують у другому читанні, для зміни місця реєстрації достатньо буде просто та зрозумілого алгоритму. Фахівці Державної Міграційної служби розповіли «Вголос» про деталі процедури.

Якщо виникне потреба змінити прописку, то для цього буде необхідно:

  • Перейти на портал «Дія»;
  • Обрати пункт «Зміна місця проживання»;
  • Заповнити заяву.
Далі власник житла отримає ваш запит онлайн та підтвердить його. Зняття з попереднього місця реєстрації відбудеться автоматично.

ІА "Вголос": НОВИНИ