Більшість у Раді на засіданні 15 червня внесла до порядку денного законопроєкт «щодо підтримки вітчизняних виробників теле- та кінопродукції в період встановлення карантину у зв’язку із поширенням на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19» (№5554).

Відповідну постанову підтримали 227 народних депутатів, повідомляє Радіо Свобода.

Напередодні законопроєкт мав розглянути відповідний комітет парламенту, однак засідання скасували. Очікується, що комітет зробить це сьогодні.

Автори проєкту пропонують відтермінувати набуття чинності частиною 6 статті 23 закону про забезпечення функціонування української мови як державної. У ній йдеться про те, що «мовою поширення та демонстрування фільмів в Україні є державна мова».

Представники «Слуги народу» Микита Потураєв та Євгенія Кравчук, які є ініціаторами законопроєкту, пропонували, щоб це положення набуло чинності через два місяці після скасування карантину.

Їхній однопартієць Олександр Санченко подав альтернативний законопроєкт, де виступив зі схожими пропозиціями. Водночас він пропонує також відтермінувати і положення, згідно з яким «мовою проведення культурно-мистецьких, розважальних та видовищних заходів є державна мова».

Раніше повідомлялося про те, що представники телеіндустрії, ЗМІ та медіаспільноти закликали народних депутатів не підтримувати законопроєкти, які передбачають відтермінування початку дії норми про українську мову в теле- та кіновиробництві.

Вони застерегли депутатів від підтримки законопроєктів про відтермінування зазначених норм або непоширення їх на сферу телебачення. Адже ухвалення цих законодавчих ініціатив завдасть шкоди інтересам держави, загальмує процеси становлення незалежного і самодостатнього українського інформаційного простору, створить загрозу для національної безпеки України.

З 16 липня набирають чинності норми Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», якими передбачено, що демонстрування та поширення фільмів, а також проведення концертів та розважальних шоу, зокрема і на телебаченні, має відбуватися державною мовою

ІА "Вголос": НОВИНИ