Китайські вчені створили живу істота зі штучної клітини. Вони також довели, що цей метод безпечний і дозволяє отримати живе потомство, яке, за попередніми дослідженнями, не відрізняється від тварин, виведених природним шляхом.

Для репрограмування дослідники вибрали гранульозу – клітинну оболонку, яка оточує яйцеклітину і разом з нею виходить в маткову трубу під час овуляції, повідомляє УНІАН з посиланням на change.ua.

Дослідження показали, що клітини гранульози можуть проявляти властивості стовбурових клітин. Вчені спробували репрограмувати їх за допомогою сигнальних небілкових речовин. Вони припустили, що їх метод дозволить отримати безпечні з генетичної точки зору статеві клітини. В результаті були отримані «індуковані плюрипотентні стовбурові клітини», які володіли всіма властивостями ембріональних клітин – з них вчені і сформували яєчники. Ефективність запліднення була на рівні 40-50%.

Фахівці змогли вивести п'ятьох мишенят, четверо з яких змогли принести потомство. Дослідники підтвердили, що процедура повністю безпечна, і в майбутньому вона зможе допомогти людям з безпліддям.

«Ми вперше змогли перетворити клітини гранульози в ооцити, це дуже важлива робота в галузі розвитку репродуктивної біології. Тепер ми можемо підтвердити, що можна вдало виростити здорові організми без участі яйцеклітини», – зазначив Лінь Лю, один з авторів дослідження.

Як відомо, рештки понад 2000 ембріонів знайшли в американському штаті Іллінойс у будинку колишнього лікаря, який проводив аборти.

ІА "Вголос": НОВИНИ