Планування бюджету

Щоб зрозуміти, куди витікають усі доходи, достатньо проаналізувати всі витрати протягом місяця. Зробити це можна за допомогою спеціальної програми або записуючи всі витрати в окремий блокнот. Вже за місяць стане зрозуміло, на чому можна було б заощадити, і тоді наступного місяця відповідні статті можна буде урізати, направивши заощаджені гроші на ощадний рахунок або скарбничку.

Постановка фінансових цілей

Візуалізація мети та опрацювання детального плану – половина успіху, коли йдеться про накопичення. Важливо точно сформулювати необхідну суму накопичення, спланувати, яку частину цієї суми вдасться відкладати щомісяця і розрахувати тимчасові рамки.

Відмова від зайвих витрат

Якщо є завдання урізати необдумані витрати, варто використати простий спосіб перевірки — перед кожною покупкою необхідно поставити собі запитання «Чи можу я це не купувати?». Якщо відповідь позитивна — одразу викладайте цей товар зі свого кошика.

Економія на звичних речах

Обіди з кафе на роботі, купівля бутильованої води та кілька чашок дорогої кави з кав'ярні щодня крадуть із бюджету трохи грошей, які за місяць збираються у суттєву суму. Варто спробувати приносити обід, воду та каву на роботу з дому, а заощаджені гроші відкладати.

Покупки за списком

Складання списку перед походом у магазин захищає від імпульсних покупок та згубного впливу маркетингу. Якщо припинити набирати непотрібні акційні товари та незаплановані смаколики, дуже скоро можна помітити зниження рівня витрат.

Якщо гроші на необхідну покупку потрібні терміново і немає часу накопичувати, можна взяти кредит онлайн без отказов на короткий термін. Наявність боргу, який потрібно скоріше погасити, мотивує багатьох економити більш ефективно.

ІА "Вголос": НОВИНИ