Масові протести так званих антивакцинаторів у столиці та інших містах України – ніщо інше, ніж просто маразм.

Про це в ефірі «Народного Толк-Шоу» на телеканалі NTA заявив лікар-інфекціоніст Андрій Орфін.

Андрій Орфін спростував заяву противників щеплення від COVID-19 щодо нетривалого імунітету до коронавірусу. 

«Найперше хочу висловитися щодо пасивного імунітету, який розвивається на півроку. Для прикладу, щеплення від кору, кашлюка, дифтерії та правця захищають людину десятиріччями. Є щеплення, які потрібно робити частіше. Наприклад, від грипу, оскільки вірус грипу є мінливим. Відповідно, до кожної інфекції підбирається певний склад вакцини. Тому не треба маніпулювати на темі вакцинації!» – звернувся до «антивакцинаторів» відомий лікар-інфекціоніст. 

Водночас він додав, що сьогодні у «ковідних» лікарнях відбувається справжній колапс, тому провокативні антивакцинні мітинги у столиці та інших містах країни – це ніщо інше, аніж маразм. 

«Це просто маразм! У мене вже немає нервів, щоб це коментувати! Сьогодні  у лікарні, де є 60 ліжок, лежить 80 хворих! З них 75% потребують кисневої терапії, частина із них приїжджають більше мертві, аніж живі, і після цього ми маємо сидіти тут добами і слухати маразматичні суперечки стосовно того, чи є коронавірус, чи немає! Невже важко зрозуміти, що є така хвороба як коронавірусна інфекція?! Хворі, на жаль, помирають. А люди, поки індивідуально не спіткаються з хворобою, стоять, як скала, і не розуміють, що є така хвороба », – сказав він.

Окрім того Андрій Орфін розповів, що сьогодні найважчий перебіг коронавірусної інфекції спостерігається у пацієнтів 30-65 років. Тож він закликає усіх, хто ще сумнівається у ефективності щеплення проти COVID-19, таки зробити свідомий вибір на користь вакцинації. 

«Я не буду коментувати відсторонення від робити через відсутність вакцинації, адже це прерогатива уряду. Але я хочу сказати наступне: більшість людей, які проти вакцинації, апелюють своїми правами. Але чомусь вони забувають про обов’язок. Зокрема, забезпечити здоров’я своїх близьких, родичів, не поширювати хвороби та «фейки». От я маю право на сон, але сиджу у лікарні. Люди, схаменіться вже! Ви маєте зрозуміти, що поки не буде індивідуальної відповідальності перед самим собою, то до тих пір не буде ні імунітету, ні суспільства в цілому», – акцентував львівський лікар-інфекціоніст. 

Нагадаємо, як писав "Вголос", з 18 жовтня у Львові посилено карантинні обмеження. В місті заборонені масові заходи, а для доступи для більшості сервісів відкритий лише за умови наявності сертифікату про вакцинацію або ж ПЛР-тесту (ресторани та кафе, кінотеатри та галереї, готелі та хостели, спортзали та салони краси).


Водночас за даними редакції у львівських продуктових крамницях, а також у магазинах, які торгують товарами першої необхідності, та аптеках не вимагатимуть від покупців ковід-сертифікатів, негативних ПЛР-тестів чи інших документів.

Зауважимо, що Львівщина перебуває в «червоній» карантинній зоні, внаслідок чого на території області ввели додаткові обмеження. Проте у самому Львові наразі не йде мова про запровадження повного локдауну. Понад те, для проїзду у львівських маршрутках не вимагається наявності сертифікату про щеплення чи ПЛР-тесту. 

Додамо, що з огляду на спалах COVID-19 у Львові Рада церков міста закликала вірян по можливості утриматись від відвідування храмів на час гострої фази пандемії. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ