У Гонконзі протестувальники влаштували акцію біля консульства Великої Британії з вимогою від Лондона докласти зусиль для захисту прав у своїй колишній колонії, зокрема надавати британське громадянство.

Про це повідомляє Громадське з посиланням AFP.

Після декількох днів затишшя масові протести у місті відновилися. 15 вересня, попри заборону, на вулиці вийшли десятки тисяч людей. Радикально налаштовані протестувальники кидали в поліцейських каміння та «коктейлі Молотова», силовики у відповідь застосували газ та водомети.

Частина протестувальників із британськими прапорами, символами колоніального Гонконгу та зображеннями королеви Єлизавети II прийшли до консульства Сполученого Королівства, колонією якого Гонконг був до 1997 року.

Мітингарі співали британський гімн, просили про допомогу, зокрема про можливість отримати британське громадянство, і звинуватили Лондон і недостатній підтримці.

Зазначимо, що ті, хто народився до 1997 року, мають можливість отримати статус британського громадянина за кордоном, проте він має низку обмежень, зокрема не надає права на роботу у Великій Британії та не дозволяє там постійно проживати.

Масові акції протесту тривають у Гонконзі з червня, спочатку їх учасники вимагали скасувати поправку до закону, яка б дозволила екстрадувати людей з Гонконгу до материкового Китаю. Очільниця території Керрі Лем 4 вересня пообіцяла відкликати цю поправку, проте протести це не зупинило.

Мітингарі вимагають демократичних реформ, зокрема загального виборчого права, розслідування випадків насильства силовиків над протестувальниками та відставки самої Лем.

Як писав «Вголос», гонконзькі протестувальники вирушили до американського консульства, щоб закликати Дональда Трампа “звільнити” місто.

ІА "Вголос": НОВИНИ