Про це пише у Facebook глава ВО «Свобода» Олег Тягнибок.

«Депутати-свободівці голосували проти, бо цей закон не лише призведе до значного підвищення розміру плати за електроенергію для населення, але й позбавить людей гарантованих Конституцією прав.

1. Нині ціна на електроенергію формується за моделлю, коли існує державне регулювання цін як для населення й державних компаній, так і для бізнесу. Державна компанія «Енергоринок» викуповує всю електроенергію, яка виробляється в Україні - дешеву атомну та гідроенергію, а також дорогу теплову енергію - і це дозволяє встановлювати ціну на основі середніх показників.

2. Після вступу у силу закону про ринок електроенергії вводиться поняття «постачальників» (трейдерів), які замість держави будуть купувати електроенергію у різних виробників - і продавати її населенню та підприємствам. У результаті, олігархи та посередники зможуть напряму закуповувати дешеву атомну та гідроенергію, а українські родини змусять платити за ціною дорогої енергії з теплоелектростанцій.

3. Зменшуючи державне регулювання ціни на електроенергію, закон робить населення фактично безправним перед постачальниками. Розмови про те, що якась міфічна конкуренція між постачальниками покращить послуги чи зменшить ціну є відвертою брехнею, адже великий бізнес в Україні завжди оперує в форматі картельних змов. Також складна ситуація чекає на державні підприємства, об’єкти соціальної сфери (школи, дитячі садочки, лікарні тощо).

4. Ухвалений закон передбачає можливість постачальникам електроенергії відключати неплатників, фактично без шансу відтермінування проплати. Внаслідок цього, родини, відключені від електропостачання, не зможуть готувати собі їжу, опалювати помешкання, задовольняти інші побутові потреби. В ст.48 Конституції України зазначено, що «кожен має право на достатній життєвий рівень для себе і своєї сім'ї, що включає достатнє харчування, одяг, житло». Відключення електроенергії за несплату позбавляє українців цього гарантованого Конституцією права.

5. Законом передбачається запровадження абонплати за електроенергію - така сама ситуація, яка щойно була з газом.

6. З одного боку законопроект блокує можливість розвитку виробництва електроенергії малими домашніми господарствами, які могли б продавати її надлишки - бо передбачається, що діяльність з виробництва електричної енергії підлягає ліцензуванню, а з іншого зберігає контроль над утвореними ринками за нинішніми гравцями - приватними постачальниками-монополістами.

І завтра, очевидно втомившись - парламент йде на місячні канікули...», - зазначив націоналіст.

 

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада ухвалила законопроект №4493 про ринок електричної енергії.

 

«Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ