Начальником Департаменту захисту національної державності Служби безпеки України президент Володимир Зеленський призначив Олександра Куксу. Його підозрюють у причетності до розгонів на Майдані в ніч на 19 лютого 2014 року.

Про це повідомляє Адвокатська дорадча група. Це - адвокати Небесної сотні, котрі представляють інтереси потерпілих у справах Майдану 2013-2014 р.р.

Як зазначається, Олександр Куса у 2014 році був заступником тодішнього начальника СБУ у Києві та Київській області Олександра Щеголєва. Його зараз судять за проведення та організацію «антитерористичної операції в ніч на 19 лютого», а саме - силовий штурм Майдану.

Під час розслідування та слідчого експерименту Щеголєв зізнався, що планував напади на учасників Революції Гідності спільно із своїм заступником Куксою та представниками інших силових структур.

 

У СБУ призначили скандального СБУшника часів Януковича. Скріншот

Що відбувалось на Майдані в ніч на 19 лютого 2014 року:

  • У ніч на 19 лютого 2014 року, під час Революції Гідності почався штурм Майдану. Тієї ж ночі відбулося захоплення й підпал будівлі Федерації профспілок України.
  • Беркутівці оточили протестувальників з боку Інститутської вулиці та Європейської площі. Почався штурм. Аби захиститись, активісти підпалювали шини. Величезне полум'я заважало пройти силовикам.
  • Силовики пригнали до Майдану водомети, намагаючись загасити полум'я, але спроби були марними. Майданівці відбивалися бруківкою, піротехнікою та «коктейлями молотова». Тоді, як беркутівці намагались штурмувати барикади навіть БТРами. На щастя, їхні спроби були марними.
  • Тієї ж ночі за свідченнями очевидців, «беркут» підпалив Будинок профспілок, де були люди.
  • 19 лютого зранку правоохоронці знову розпочали штурм Майдану. Того дня загинуло 8 осіб. Багато людей було серйозно травмовано.

Штурм Майдану в ніч на 19 лютого: відео

Читайте більше новин від Вголосу:

 

ІА "Вголос": НОВИНИ