Генеральний консул України у Польщі Василь Павлюк пояснив, чому польські прикордонники затримали українського активіста Василя Павлюка.

Про це він розповів у коментарі для ІА «Вголос».

«Ігоря затримали польські прикордонники через подання Росії на інтерпол. Ці прикордонники були змушені це зробити, тому в нас немає до них претензій. До того ж, вони поводились дуже чемно, інтелігентно, без образ і всього тому подібного. Просто, згідно з міжнародним правом, прикордонники були змушені провести затримання і передати фігуранта до прокуратури, якщо у справі є »червоні лінії«. Такою є процедура і я наголошую, що претензій до польських службовців у нас немає.

Коли ми все це дізнались, ми почали контактувати з усіма правоохоронними органами Польщі. Цю справу включився посол Андрій Дещиця, який спрацював дуже добре. Також спрацювала журналістська спільнота і України, і Польщі, за що я дуже дякую. Всі ЗМІ працювали на цю маленьку перемогу.

Коли постало питання відправлення Ігоря до суду, адже такою є вся процедура, ми провели дуже серйозну роботу в польській прокуратурі і переконали їх, що не варто арештовувати цього чоловіка і що він буде приходити на всі суди, аби завершити цю справу. Я вірю, що Мазур доведе свою невинність», - сказав Василь Павлюк.

Тут і постало питання взяття українця на поруки, бо по-іншому його нам віддати не можуть. Я, як Генеральний консул України і представник Української держави, зробив це. Перемовини велись протягом п’яти годин і польська сторона пішла нам назустріч. Я довів свою лояльність і доніс нашу позицію і поляки, знаючи мене, довірились і прийняли позитивне рішення. Я пообіцяв, що Ігор буде з’являтися на всі процедурні заходи, які будуть відбуватися у прокуратурі, і таким чином ми Ігоря і звільнили. Я вважаю, що це перша маленька перемога, бо якби Мазур залишився в тюрмі, а це і мали зробити незалежно ні від чого, то він би міг там знаходитись і пів року, і рік. Ми знаємо, як ведуться ці справи, є багато людей, які чекають екстрадиції до Росії та інших країн. Ми займаємося цими людьми і знаємо усі ці процеси. Те, що ми добилися звільнення Ігоря, є дуже позитивним кроком. Він тепер на волі, він може спілкуватися із журналістами, працювати і бачитись із сім’єю. Крім того той факт, що Ігор є неув’язненим, спрацьовує пом’якшувальним фактором для суддів, які підходять до всієї ситуації, так би мовити, більш правильно.

Я дуже тішусь, що ми всі це зробили і не кажу, що це лише моя заслуга. Я взяв на себе велику відповідальність, це зрозуміло, але я вважаю, що коли наші хлопці гинуть на фронті, то я зробив лише маленьку краплю у нашій спільній справі, - додав Генеральний консул.

Як писав »Вголос", Генеральний консул України у Польщі Василь Павлюк розповів, як йому вдалось взяти активіста Ігоря Мазура (позивний “Тополя”) на поруки.

 

ІА "Вголос": НОВИНИ