«На грудень Петро (Порошенко, - ред.) готує Путч», – на так давно одна із «слуг народу» «засвітила» у Раді цікаву переписку.

Українці не змогли тоді оминути увагою такого яскравого повідомлення – і у соцмережах почали активно жартувати стосовно «путчу Порошенка».

«Єдиний путч, який може влаштувати Порошенко - це пивний. Ну або горілчаний»

«А сам Порошенко в курсі, що він у грудні має зробити путч...? Бо запис у лави путчистів вже йде...»

«Уточнення: Путч оточення Порошенка відкладено на невизначений термін через корупцію в оточенні Порошенка та розкрадання коштів, виділених на путч, оточенням Порошенка. З заяви оточення Порошенка».

Проте днями один зі «слуг народу» Олександр Дубінський заявив: не такий це був вже і жарт. І навіть пояснив, яким чином Порошенко може дестабілізувати ситуацію в Україні, та попередив при цьому Президента Зеленського.

Дубінський записав відеозвернення, в якому розповів:

«Ще три місяці тому українці сміялися з того, що Порошенко може організувати у країні бунт. А ми підібралися до такої можливості. Зараз складаються всі обставини для того, що Порошенко ситуацію в країні може розхитнути».

За його словами, опозиція поставила Зеленському перед «нормандською зустріччю» ультиматум для того, аби згуртувати протести у країні. Це і є перший етап – протести, якими можна управляти. Етап другий: враховуючи те, що у керівництві Нацбанку є люди Порошенка, вони у ручному режимі можуть обвалити курс гривні. Після цього протести стануть некерованими - це і є третій етап. Це і є той реванш, який зараз цікавить Порошенка, адже він та його іноземні куратори хочуть, щоб завдяки такій безвідповідальності і хаосу не розслідували справи виведення з України мільярдів доларів за його президентської каденції.

Тож про те, чи справді Порошенко може дестабілізувати ситуацію в Україні та організувати бунт, ІА «Вголос» поцікавився у політолога Олександра Мусієнка, політтехнолога Тараса Загороднього та директора Інституту трансформації суспільства Олега Соскіна.

Чи справді Порошенко може дестабілізувати ситуацію в Україні?

Олег Соскін:

Зеленський сам спровокував ці протести, тому вампір і ожив. Чинний Президент дав тому напитися крові своїми безглуздими кроками та непродуманою  кадровою політикою. І сьогодні маємо результат: вже мертвий Порошенко знову перетворюється у героя, а він вміє користуватися обставинами. Тим більше Порошенко зараз розуміє, що після приїзду Джуліані йому стане непереливки, оскільки про нього здали всю інформацію (до Києва для зустрічей з нинішніми та колишніми українськими посадовцями днями прибув особистий адвокат Трампа Руді Джуліані. А президент США Дональд Трамп заявив, що  Джуліані привіз з України «багато хорошої інформації», яку зможе використовувати на свідчення у Конгресі, - ред.). Тож Порошенко думає, як себе захистити, і готовий задіяти будь-які сили.

І шанс у Порошенка розхитати ситуацію у країні та зробити так, аби протести перетворилися у неконтрольовані, є. І це залежить зараз від дій Зеленського.

Тарас Загородній:

В Україні існує уявлення, що людей можна вивести на протести на Майдан за гроші. Але ці мітинги – не проплачені. І прив’язувати їх суто до Порошенка не варто. Загалом опозиція для того й існує, щоб протестувати, якщо відчуває, що її прихильники не згодні з владою. Тому ж Порошенкові послаблення Зеленського, звичайно що вигідне. Це ніхто не заперечує. Як вигідне і Бойкові та Тимошенко – і вони тиснутимуть на Президента – в цьому і полягає роль опозиції, аби влада реагувала вчасно і розуміла, як вона діє.

Олександр Мусієнко:

Роль і вплив Петра Порошенка перебільшені і завищені
Роль і вплив Петра Порошенка на ці акції протесту перебільшені і завищені. Адже, коли ми бачимо представників партії Порошенка чи його соратників  у «Русі опору капітуляції», однією із вимог учасників якого є вихід України з Мінських домовленостей, це, як мінімум, дивно: виступати проти того, що ти сам і підписав. Хоча в нашій державі є частина людей, які, слухаючи спекуляції окремих політиків, можуть на них реагувати (і реагувати вкрай негативно для всіх), все ж я сумніваюся, що безпосередньо Порошенко чи хтось із його політичної сили може такий путч організувати і організовуватиме.

Загалом же політична мета Порошенка зрозуміла - постійно про себе нагадувати, з’являтися у медійному просторі, з’являтися на якихось акціях, позиціонувати себе як єдину людину, яка протистоїть капітуляції. У той же час казати, що через свою позицію він зазнає політичних переслідувань. Тобто Порошенко зайняв таку нішу і тепер через свої медіаресурси це все розкручує. А окрема частина суспільства це сприймає, особливо радикально налаштовані українці, як правду і дійсність. Мовляв, Петро Порошенко – єдиний борець, чесний та патріотичний президент, а всі решта не патріоти.

Хоча частково загроза таки є – саме у тому, що частина протестувальників може вийти з–під контролю. Адже їхні настрої постійно підігрують, використовуючи таких людей виключно у своїх політичних, а не державних цілях. Причому такі люди можуть вийти з-під контролю будь-чийого: влади, опозиції і навіть правоохоронців) – і якщо так станеться (а ризик є), тоді ситуація може мати негативні наслідки.

Чи можуть люди Порошенка, які залишилися працювати у команді Президента Зеленського, зокрема керівництво Нацбанку, загрожувати чинній владі?

Олександр Мусієнко:

Більшість людей зі «старої команди», які працюють зараз з новою владою, були переважно аполітичними. Є люди, які виконують досить непогано свою роботу, працювали на різних посадах, в тому числі в Нацбанку, і можуть і надалі її виконувати. Бо звільнити їх і зараз взяти когось, умовно кажучи, нізвідки теж неправильно. Часто кажуть, що керівництво Нацбанку є заангажованим, але насправді це не зовсім так. Той же Смолій неодноразово демонстрував свою професійність. Тим більше, відповідно до законодавства, той же Нацбанк має зберігати незалежність і аполітичність, за що вони зараз і борються.

Тому я не думаю, що є загроза для Зеленського від людей, які залишилися ще з часів попередньої влади, бо все одно вже на майже всіх ключових посадах перебувають люди, наближені до чинного Президента чи ті, що поділяють його точку зору або програмні засади. Тим більше - один в полі не воїн: не може хтось з Нацбанку чи з Мінфіну, чи Мінекономіки змінити повністю всю політичну ситуацію і повернути її у протилежний бік, як би навіть цього хотів Порошенко чи будь-хто інший.

Олег Соскін:

Люди Порошенка є всюди, не лише у Нацбанку. Але у Зеленського на ці всі ролі і посади є свої люди – він розставляє своїх. І на голову Нацбанку, і на посади працівників установи також є свої люди. Бо зараз в Україні  триває війна кланів, а народ – жертва і ніяк цього зрозуміти не може.

На скільки реальний сценарій з обвалом гривні?

Олег Соскін:

Це можна зробити дуже легко. Долар в Україні може коштувати навіть 40-50 грн. І курс гривні не обов’язково навіть дестабілізовувати у ручному режимі, а просто відпустити ситуацію. Бо запасів золотовалютних резервів немає, все тримається на запозиченнях. А якщо не буде запозичень, то і курс може рухнути - тут навіть Порошенка не треба. Тим більше дефіцит зовнішньоторгівельного балансу за 10 місяців в Україні становить 11 млрд доларів, бо імпортувала країна на 11 млрд більше, ніж експортувала. А гривня зараз зміцнюється за рахунок кредитів.

Тарас Загородній:

Загалом політика Нацбанку стосовно української економіки викликає дуже багато питань. Державний борг України зріс; у Нацбанку кажуть, що у нього впали прибутки на 12 млрд доларів. Також в Україні зараз падають надходження від експортерів – прибутки зменшилися на 15%. Завищена і облікова ставка – 14%, хоча вже давно може бути 9%. Ці фактори вже дестабілізують ситуацію – і без Порошенка.

Чи є чого боятися Порошенкові?

Олександр Мусієнко:

Якщо Дубінський має докази щодо якихось «чорних» справ Порошенка, нехай звернеться у правоохоронні органи
Якщо Дубінський має докази щодо якихось «чорних» справ Порошенка, нехай звернеться у правоохоронні органи – і нехай тоді НАБУ і ДБР спільно притягнуть екс-президента до відповідальності. Тим більше суспільству також буде цікаво подивитися, хто і на які рахунки ці кошти виводив і як збагатився на цьому. Бо зараз сказати, що Порошенко контролює Нацбанк чи якісь процеси у державі, думаю, некоректно.

Тарас Загородній:

Всі справи, які порушили проти Порошенка, і так де-факто фейкові, бо по жодній з них він навіть не є підозрюваним, а лише свідком. По-друге: а що заважає «слугам» чи Генпрокуратурі зараз подати на зняття недоторканності з Порошенка, якщо з ним такі у них проблеми? Тим більше 75% українців підтримують цю ініціативу, і я не впевнений, що Порошенко може зараз про щось домовитись. Але мають бути конкретні звинувачення і Порошенко у таких справах має бути підозрюваним, якщо вже так. Бо у нас вже голосно арештовували «Кузню на Рибальському», але потім арешт зняли.

Зеленський має відреагувати на це повідомлення? 

Олександр Мусієнко:

Це версія Дубінського, але тут також треба зважати на те, кого представляє той же Дубінський – його ж  пов’язують з Коломойським. Тому у цьому зверненні, окрім суто державних інтересів, можуть бути і особисті інтереси олігарха. І, Верховна Рада, наприклад, може проголосувати за постанову про недовіру правлінню Нацбанку – має для цього важелі. Загалом було б добре вивчити детально ситуацію та звернення, щоб потім ніхто не заявив, що Зеленський лобіює таким чином інтереси олігарха Коломойського, а з іншого боку, якщо такі незаконні впливи (Порошенка на Нацбанк, - ред.) є, «прикрити» їх.

Марія Волошин, «Вголос»

ІА "Вголос": НОВИНИ