Львів’яни скаржаться: муніципали, які мали б охороняти спокій у місті, дедалі частіше самі ж його і порушують.

І навіть більше - активісти кажуть: структура, яка мала б стежити за порядком у Львові, тепер охороняє спокій… мера Садового. При цьому на її утримання з міської казни виділяють щодалі, то більше мільйонів гривень. А міський голова тим часом спокійно ховається за широкими спинали своїх «підданих» від тих, хто його обрав.

«Як на Майдані після «Беркуту»

Про один із таких неприємних інцидентів повідомив львів’янин Олег Кіт, який на власному досвіді знає, як «працює» ця структура. Він розповів ЗМІ: 24 січня 2019 року працівники комунального підприємства «Муніципальна дружина» здійснили на нього напад і фізичний тиск біля входу до міськради під час пленарного засідання сесії ЛМР. «Були викликані наряд поліції і «швидка». Результат – гіпертонічний криз. Почуваюся, як на Майдані після «Беркуту». Написав заяву у поліцію власноруч щодо перевищення службових обов'язків працівників ЛКП «Муніципальна дружина Львова», - уточнив він.

І це далеко не перший випадок, коли простим мешканцям діставалося від міських муніципалів, після чого потерпілі активно виливали свій гнів у соцмережах.

«Що то за феодальний принцип мера Садового: закритися гвардійцями, як тітушками, і не пускати людей на сесію!»; «А які ідіоти підтримували створення тих “муніципальних варт”? З самого початку було ясно, що це просто приватна армія, яку ще й фінансує народ», - обурювались львів'яни.

При цьому ще минулого року у лютому працівник «Муніципальної варти», який, за попередньою інформацією, був напідпитку та зі зброєю в руках, погрожував пасажирові маршрутки, 19-річному хлопцеві, і вимагав, аби потримали його сумку. В Управлінні патрульної поліції Львова підтвердили: під час конфлікту «муніципал» вдарив хлопця в обличчя.

Натомість якщо глянути в офіційний документ, з якою метою створили «Муніципальну варту», то бачимо: задля забезпечення на території міста законності, правопорядку; захисту депутатів та посадових осіб міської ради; контролю організації торгівлі, громадського харчування, надання послуг у сфері розваг та відпочинку; контролю за порядком встановлення літніх майданчиків, зовнішньої реклами; надання послуг з охорони державної, колективної, приватної власності; надання допомоги Управлінню патрульної поліції, департаменту патрульної поліції Національної поліції в забезпеченні примусового переміщення транспортних засобів; сприяння органам внутрішніх справ у виявленні, розкритті злочинів, розшуку осіб; здійснення контролю за порядком організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій тощо. А 25 січня 2018 року у міській раді рішенням виконкому ще й постановили: у Львові «Муніципальна варта», окрім комунальних підприємств та парків, охоронятиме і школи та дитячі садки.

Однак активісти переконані: уся ця «брава варта» Садового, яка мала охороняти школи та садочки, охороняє спокій самого мера. Та ще й за чималі гроші.

Як «Муніципальна варта» «проїдає» кошти з міського бюджету Львова, проаналізували у ГО “Розвиток громади".

ЛКП «Муніципальна дружина» створили у серпні 2002 року з статутним капіталом 592 000 грн. У березні 2016 року, коли керівником стає Юрій Діль, відбулася перша суттєва зміна розміру статутного капіталу ЛКП, який становив 4 676 418 грн. Вже за два місяці статутний фонд зростає до 22 280 289 грн, в березні 2017 року – до 46 436 289 грн, а в жовтні цього ж року ЛКП перейменовують на «Муніципальна варта». У серпні минулого року керівником «Муніципальної варти» у Львові призначили ветерана АТО Богдана Кухарука, який раніше був керівником муніципалів у Івано-Франківську. Загалом на це ЛКП місто грошей не шкодує і станом на сьогодні статутний фонд підприємства становить 106 461 488 грн, хоч реально цих коштів не має ні на рахунках, ні у вигляді матеріальних активів. У підтвердження цьому «Розвиток громади» зазирнув у їхній фінансовий звіт за останні два роки, в якому зазначено, що «непокритий збиток» ЛКП за 2018 рік становить 36 164 500,00 грн, по наростаючій станом на 1 січня 2019 року - 67 147 800 грн. Це пояснює постійне поповнення статутного капіталу, адже з нього просто беруть кошти на проїдання.

Хоча це ЛКП кошти й заробляє, однак їх навіть не досить на половину зарплатні. Відповідно до запиту штатний розпис становить 355 працівників, однак реально працює 308 осіб. У 2018 році ЛКП заробило майже 14 млн грн, а зарплатні виплатили майже на 26 млн грн, що становить близько 7 тис. грн. на місяць на кожного працівника. Крім того, 2,1 млн грн становлять матеріальні витрати за 2018 рік, з них половина коштів пішла на закупівлю спецодягу. Ще 2 млн грн списали як амортизаційні витрати.

При цьому нещодавно керівник «Муніципальної варти» озвучив, що упродовж 01.01.2019−03.06.2019 сума отриманих коштів за послуги охорони становить 676,6 тис. грн. Сервіс E-data підтверджує інші цифри. Зокрема, загалом на рахунок ЛКП за надані послуги за цей період «впало» 275 тис. грн, решта - виплати Державного фонду соціального страхування і Пенсійного фонду. З цих 275 тис. грн – майже 85 тис. заплатила обласна юстиція, 5 тис. грн - Форум видавців, 39,3 тис. грн - МКП Хоткевича за охорону «Різдва з Русланою» і ще 45 тис. грн - Центр соціальної підтримки за послуги, надані минулого року. А 100 тис. грн перерахували з міського бюджету, але з інших структурних підрозділів: департамент ЖКГ за охорону міської ялинки (56,5 тис. грн) і Галицько-Франківський відділ освіти за охорону шкіл. Отже, дохід ЛКП – це перекладання міських коштів на їхній рахунок за послуги, які просто вповноважені робити працівники ЛКП «Муніципальна варта».

Інша стаття доходу, пишуть активісти, – це охорона комунальних об’єктів Львівської міської ради, відповідно до переліку, затвердженого ухвалою ЛМР. Порівнюючи перелік об’єктів, неможливо зорієнтуватись, за якими критеріями він формується. Зокрема, чому в перелік на 2019 рік потрапило ЛКП «Під Голоском-410» з вартістю надання послуг у понад 1 млн грн, і чому охорона пресувальної лінії ЛКП «Зелене місто» за рік зросла з 288,5 тис. грн у 2018 році до понад 2,5 млн грн у 2019 році. З переліку «випав» Янівський цвинтар, який охороняли у 2018 році за 0,5 млн грн, натомість з’явився Личаківський цвинтар з вартістю послуг понад 3 млн грн. Також у 2019 році понад 1 млн грн виділили на охорону палацу ім. Гната Хоткевича, очевидно, для збереження осередку «радянського партизанського руху» в цьому закладі. Про охорону Музею народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького, що поблизу помешкання міського голови Львова, вартість якої за рік зросла утричі (з 1,5 млн грн до 5,1 млн грн), чули,  напевно, усі. Незрозуміло також, чому мінімальна вартість охорони звичного об’єкта за рік зросла удвічі (з 288 554,40 грн до 515 438,40 грн), адже основні видатки на охорону – це заробітна платня, яка за рік не зросла вдвічі. Тому якщо у 2018 році за виконання Ухвали в кишеню ЛКП «Муніципальна варта» переклали 8 009 802,00 млн, то у 2019 році – 23 276 396,00 грн.

Активісти переконані: через  місцеву «армію» просто «вимивають» міську казну
Загалом активісти переконані: “Львівські міські ЛКП – це нонсенс господарських підприємств, які мали б заробляти кошти у міський бюджет, а у Львові через них просто «вимивають» міську казну”. Тож поставили логічне запитання: “Чи є доцільність існування «армії» ЛКП «Муніципальна варта»?.

При цьому очільник “Національного корпусу« Львівщини Святослав Сірий переконаний: це абсолютно непотрібна структура, на яку витрачають шалені кошти з бюджету міста. І навіть більше: »Муніципальна варта Садового – це бандформування".

Приватна армія Садового: вимагання, розгін та провокації

«Це структура, яка висмоктує кошти з міського бюджету, натомість навіть на 10% не виконує того, чого від неї вимагають. Муніципали просто дублюють функції поліції, а їх є в штаті близько 350 осіб і 8 відділів. І чим вони насправді займаються, до кінця невідомо досі. Є якийсь ефемерний перелік 21 об’єкта, який вони охороняють, але на місці їх знайдеш далеко не завжди. Кажуть, що займаються патрулюванням Галицького району і ніби борються з вуличною торгівлею. Але знову ж таки під час боротьби з цією вуличною торгівлею траплялися скандальні ситуації, коли муніципали займалися вимаганням та розганянням. А відповідно до закону вони повинні усі свої дії, які стосуються затримань, патрулювань, боротьби на вулицях із різними злочинцями, – все це вони повинні робити з працівниками патрульної поліції. І на це досі ніхто не може вплинути. Також щодо штрафів за паркування – вони їх виписують самі (мають відповідних інспекторів з паркування), але у них є несертифіковане обладнання, тому, відповідно, ці штрафи є незаконними. І так вже протягом двох років вони незаконно, виписуючи штрафи, стягують з громадян гроші.

Тому можна абсолютно впевнено сказати, що цю структуру створили не з метою охорони об’єктів міста, а як приватну армію для того, щоб охороняти товариша Садового від громадян міста і пікетувальників, щоб провокувати ситуацію і різні одіозні ситуації», - розповів Сірий.

При цьому розказав про ще один обурливий факт «діяльності» львівських муніципалів. «26 травня під час штурму міської ради в натовпі, який заходив у раду, були працівники «Муніципальної варти» у звичайному одязі, які власне і спровокували бійку (є факти). Тому для цього цю структуру і створили, аби це була приватна армія мера, але яка б існувала не за його кошти, а за гроші   львів’ян та ще й виконувала злочинні накази», - уточнив він.

Тому, вважає Сірий, цю структуру треба розпустити і створити іншу, проте ефективну: залишити потрібну кількість осіб для контролю над камерами, що є у місті, по 1-2 людини для охорони ЛКП, які цього потребують, і 1-2 патрулі, які разом з поліцейськими патрулюватимуть місто. Бо тримати у штаті понад 300 осіб, які невідомо чим займаються за такі гроші, це просто неприпустимо.

«Муніципальна варта» охороняє і кабінет Садового в Раді, і його помешкання

Депутат ЛМР Любомир Босаневич також переконаний: Садовий зробив із «Муніципальної варти» особисту охорону, прикриваючись нібито благими намірами для міста. «І тільки-но відбуваються якісь конфлікти з громадою або скандальні засідання сесії ради чи виконкомів, то відразу рій «муніципалів» охороняє кабінет Садового. Натомість вхід в Ратушу має бути відкритий», - уточняє він.

При цьому, за словами депутата, садочки та школи вони не охороняють, як анонсувалося, бо з 1 січня у кожній школі та садку є штатна одиниця – посада охоронця. Натомість «Муніципальна варта» охороняє і кабінет Садового в раді, і його помешкання. Причому будинок мера «муніципали» охороняють під виглядом охорони «Шевченківського гаю».

«Маєток Садового охороняє 21 (!) муніципал! І ще 8 охороняє його кабінет у міській раді! Така собі «приватна армія» за кошт громади міста».
До слова, учасник АТО Олег Дудок уточняв: «Маєток Садового охороняє 21 (!) муніципал! І ще 8 охороняє його кабінет у міській раді! Така собі «приватна армія» за кошт громади міста».

Також Босаневич порівняв ситуацію у Львові і у Хмельницькому: «У Хмельницькому є лише 11 (!) «муніципалів», а в нас – понад 300! І у них «Муніципальна варта» не охороняє кабінет мера чи міську раду, а стежить за порядком у місті. Їм навіть штрафи виписують за неякісно виконану роботу. І це нормально. Їхній мер Симчишин вважає, що ця структура ще й прибуток до бюджету має приносити. Оце менеджмент. Не те, що у нас у Львові. Найняти охоронців і прикриватися тим, що серед працівників є учасники АТО…

Відтак депутат також вважає: цю структуру треба переформатувати. «Бо зараз вона не є самоокупною, а дотаційною, тому це просто витрачання грошей з бюджету, більшість – десь 30 мільйонів - просто на вітер. І ці кошти можна було би розподілити на інші сфери міста», - уточняє. При цьому наголошує: зараз вже є зареєстрований проєкт рішення щодо розформування та ліквідації «Муніципальної варти м. Львова». І його планують виносити на сесію ЛМР.

Те, що «Муніципальна варта» стала фактично «кишеньковою армією», стверджує і керівник ГО «Сокіл» Львівщини Богдан Федун.

«Кришування», п’янки та побиття учасника бойових дій
«Ці люди мали би допомагати туристам, патрулювати місто, стежити, аби не було кишенькових злодіїв тощо. Вони б загалом мали утримувати у місті порядок. Але в основному вони свою активність демонструють у межах міської ради, весь час конфліктують із людьми, які торгують на вулицях. Звісно, ніхто не захищає цих торговців. Але одна справа, коли це роблять у межах закону, а інша – коли це перетворюється на просте рейдерство. Адже вони просто масово приходять, «трусять» цих жіночок, бабусь і йдуть. Відповідно, це просто незаконне збагачення самої «Муніципальної варти», - каже він.

Та додає: «Це банальне «кришування». Така сама ситуація з вуличними музикантами: вони просто платять кошти «Муніципальній варті», аби їх не чіпали. І ті заплющують очі на проблеми, зникають і не виконують жодних функцій, які мали би. При цьому ми неодноразово звертали увагу на те, що «муніципали» були у нетверезому стані, натомість їхнє керівництво абсолютно нічого не робить. Вони просто починають тікати у свій офіс або в міську раду».

При цьому Федун зазначає: «У соцмережах навіть є відео, де чоловік знімає на камеру п’яного муніципала. У результаті приходять інші муніципали і просто заводять його в Ратушу без пояснень».

Також Федун розповів про ще одне безчинство «Муніципальної варти» Львова.

«Якось стався інцидент безпосередньо за участі мого товариша – учасника бойових дій  (15 травня близько 12:00 на площі Соборній у Львові на стихійному ринку біля торгового центру «Роксолана»- ред.). Він йшов біля Галицького ринку і побачив, як представники «Муніципальної варти» забрали у жінки, яка торгувала, товар і 700 грн. Він звернув їм увагу, мовляв, зробіть все в межах закону, а також запитав, чи є у них протокол, що вони конфіскували у жінки товар і гроші. Оскільки документа у них не було, муніципали почали тікати. Мій товариш побіг за ними зі ще одним своїх старшим товаришем. У кінцевому підсумку все закінчилось тим, що восьмеро муніципалів побили учасника бойових дій та його друга. Через цей інцидент відкрили кримінальну справу. Але ж ці люди, здається, й надалі працюють у цій структурі, тим більше, що в останніх подіях, які відбувалися під міською радою, двоє муніципалів, які були причетні до того інциденту, згодом захищали Садового під міською радою.

Хоча на них писали багато звернень і багато кримінальних справ відкривали через те, що дуже часто б’ють та грабують людей. Тому в активістів є вимога: перевірити усю діяльність «Муніципальної варти» та її витрати», - резюмував громадський діяч.

Про невідповідну роботу цієї структури каже і громадський активіст Іван Спринський.

«Муніципали з’являються у непритаманних для їхньої роботи місцях: біля будинку Садового, на ярмарку, який є біля Оперного театру. Причому там «Муніципальна варта» з’ясовує стосунки з підприємцями, які, мабуть, не є симпатичними міському голові.

Та й навіть пояснити, що ж це за структура – чи комунальне підприємство, чи охоронна фірма, чи громадське формування – ніхто з них не може. Тому і напрошується висновок, що існування «Муніципальної варти» - це нецільове використання коштів громади міста, а Садовий цих понад 300 осіб просто використовує для власних потреб», - каже він.

«Але назвіть хоча б один нічний конфлікт за межами площі Ринок і місце, де не ходить Садовий, чи там з’являлася «Муніципальна варта»? Такого, мабуть, ніхто у Львові не згадає. Тому виходить: замість того, аби мер нашого міста вирішив хоча би питання з комунальними ринками, він витрачає кошти на людей, які постійно бігають по Привокзальному ринку і розганяють бабусь-дідусів. Замість того, щоб вирішити безпекове питання. Ми ж пам’ятаємо, що мер декларував вирішення проблеми з ігровими автоматами, продажем алкоголю у місті тощо. Що з цього всього він вирішив? А нічого! І де у всіх цих конфліктних випадках була «Муніципальна варта»? А ніде! Тому по-іншому, як те, що «Муніципальна варта» є приватною охороною, не скажеш, - переконаний Спринський.

Також додає: «Якщо ви попросите карту перекриття центру міста відеоспостереженням, то помітите, що на певних маршрутах ці камери умисно не стоять. Можна припустити, що саме цими маршрутами ходить і з кимось зустрічається міський голова Львова.

При цьому якщо їх запитуєш: «Ви охороняєте міську раду від мешканців міста?», то відразу починають агресивно реагувати і верзти якісь дурниці. А коли просиш «муніципалів» втрутитися у нічні конфлікти, зокрема, на площі Ринок, то ще не було жодного випадку, щоб хтось десь їх там помічав».

Тепер, коли над цією «гвардією» Садового навис Дамоклів меч розформування, стає цікаво: як захищатиме своїх вірних «центуріонів» львівський мер?

ІА "Вголос": НОВИНИ