За дослідженнями кадрового порталу grc, лише один із дев’яти опитаних планує відпустку влітку.

Психологи зазначають, що коли йдеться про відпочинок під час війни, то насамперед варто зважати на своє фізичне та емоційне здоров’я. Адже відчуваючи баланс та сили всередині, людина може нести користь своєму оточенню, а отже і країні. І якщо для цього необхідно взяти перерву - то це варто зробити. 

Важливо не розглядати цю тему як «чорне» та «біле». А ще краще не використовувати такі слова, як «правильно» чи «неправильно». Без сумніву, війна зачепила всіх українців. Але кожен повинен самостійно вирішувати, як її проживати. Відпочинок може бути різним - для когось у межах країни, а для когось і поїздка за кордон, - розповідає психолог Ярослава Татмузмірова. 

З приходом літа у мережі все частіше спалахують суперечки щодо теми відпочинку. Обурені коментатори наголошують на тому, що їх турбує не те, що люди дозволяють собі відпочинок, а те, що вони діляться ним у соцмережах, чим викликають агресію у користувачів.

Мені дуже не подобається тенденція, коли українці нападають на українців за моменти радості та щастя у соцмережах. З одного боку, якщо у людини піднімається злість та агресія на радість іншої людини, то це свідчить про те, що всередині цієї людини є непрожитий біль та внутрішня потреба радості у своєму житті. Однак нас не вчили проживати біль, тому «найлегшим» способом є скинути цей тягар написавши гнівний коментар людині, яка цими щасливими моментами поділилася, - продовжує психолог. 

Натомість психолог Анна Гордашко вважає, що зараз варто бути обережними та зважати на почуття інших. Зокрема бути відповідальними і за те, що ми публікуємо у соцмережах. 

Ми всі є членами суспільства і в нас є соціальний обов’язок та відповідальність, яких ми повинні дотримуватися. Ми частинка цього жахіття, яке тут відбувається, і нам варто замислюватися про те, що будуть відчувати інші люди з моїм опублікованим контентом, - розповідає психолог. 

Психолог Ярослава Татмузмірова радить, що найкраще у такі моменти запитати себе: «що я відчуваю зараз» та допомогти собі прожити цей біль. І важливо розуміти, що біль лише ваш, а не тієї людини, до якої ви його відчувайте.

Проживати своє життя та бажання у відповідності до думок інших - це дуже хитка стежка, яка культивується у нас із дитинста. Єдина людина, яка може знати, що краще для неї на даному етапі життя - це ви самі. Чи то вихідні у прекрасному Львові, чи поїздка на море за кордон - це справа ваших вподобань та внутрішніх потреб, - зауважує Ярослава.

Тому психологи радять не впадати в крайності, а дбати і про країну, і про себе.

Мені здається, що забути про війну зараз - неможливо. Вона всюди - у розповідях рідних, у новинах, на рівні емоцій, часто у снах. Проте забути про себе - вміють всі, а це є великою помилкою. Адже якраз ваш стан та налаштування визначають рівень енергії та якість життя. Знаходьте підтримку у дрібницях, приємних розмовах, звичних ритуалах та справах до душі. Поки ми маємо, що цінувати і чому радіти - війна не перемогла, - розповідає психолог Ярослава. 

 

 


Також важливо пам’ятати, що допомагаючи іншим, ви повинні не шкодити собі. 

Коли почалася війна люди дуже багато волонтерили, скролили стрічку новин щогодини. Через якийсь період часу утворилися організації, фонди які цим займаються. Це логічно і нормально. Там потрібно мати більше часу, ресурсу і всього іншого. А ми люди повернулися до звичного життя. Натомість ми живемо і працюємо у військових реаліях. Люди мають повертатися до рутини, до особистого, до відпочинку для того, щоб мати сили жити далі. Просто до нашого життя зараз додається волонтерство. Скидати донати, допомагати у спілкуванні, в роботі. Утім, це має бути у комфортній для вас формі, у межах ваших можливостей. Можна “вижати” із себе максимум, але потім ж вам самим буде необхідна допомога. А це нічого хорошого в собі містити не буде. Це і є ця межа і баланс, продовжувати жити своє життя, але пам’ятати за людей які там, які страждають, воюють і яким потрібна наша допомога, - зауважує психолог Анна.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



 

 

 

 

 

 

 




 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ