Важливість цих якостей доведена науковими експериментами, але на думку психолога Тревіса Бредбері, є декілька основних рис характеру, передає «ГоГетНьюс».

1. Вони ввічливі, але не бояться «розгойдувати човен»

Можна сказати, що такі люди схильні «витончено порушувати існуючий порядок речей». Їх ніколи не влаштовує статус-кво. Вони постійно запитують «А що, якщо?» І «А чому ні?». Вони не бояться оскаржувати «прописні істини», проте вони зовсім не прагнуть порушувати заведений порядок речей просто так, вони завжди хочуть щось поліпшити або удосконалити.

При цьому вони ввічливі і тактовні та намагаються не привертати увагу до чужих помилок без необхідності. Це не означає, що вони промовчать, якщо побачать, що хтось йде в абсолютно неправильному напрямку. Вони без вагань заявлять, що пора міняти курс.

2. Вони пристрасно люблять свою справу, але при цьому підходять до роботи раціонально і об'єктивно

Вони пристрасно захоплені своєю справою, але не дозволяють емоціям спотворювати своє мислення і поведінку. Вони не втрачають здатності до самокритики, вміють визнавати помилки. Якщо зазнають поразки, то визнають це і направляють сили в інше русло. Вони здатні подивитися на результати своєї роботи відсторонено і завжди готові вислухати чужі відгуки, не беручи їх занадто близько до серця.

3. У них розвинене і дивергентне, і конвергентне мислення

Здібності до конвергентного мислення вимірюються тестами на коефіцієнт інтелекту (IQ), мова йде про раціональне мисленне, необхідне для вирішення завдань, які мають одну правильну відповідь. На противагу йому дивергентне мислення менш лінійне. Воно включає в себе створення нових ідей і роздуми над питаннями, на які не можна одну правильну відповідь.

Обидва види мислення по-своєму важливі. Неважливо, наскільки високий ваш IQ, ви не досягнете вершин успіху, якщо не здатні нестандартно мислити. З іншого боку, раціональне мислення важливо для того, щоб відрізняти цінні ідеї від непотрібних.

4. Вони енергійні, але при цьому спокійні

Коли мова йде про роботу, яка їм по-справжньому цікава, запас енергії успішних людей здається невичерпним, при цьому вони зберігають спокій, не метушаться. Вони контролюють свою енергію, повністю зосередившись на поточному завданні.

Є люди, у яких енергія буквально б'є через край, вони гіперактивні, не можуть зосередитися на чомусь одному, постійно перескакуючи з однієї справи на іншу. Успішні ж люди вміють спрямувати свою енергію в потрібне русло, так, щоб вона допомагала їм рухатися до наміченої мети, а не заважала.

5. Вони вміють і працювати, і отримувати задоволення

Успішна людина своїм життям підтверджує правоту висловлювання «Знайдіть улюблену справу, і вам більше ні дня не доведеться працювати». Оскільки вони люблять те, чим займаються, для них мозкові штурми, рішення робочих завдань і довга, і складна робота над проектами по-справжньому цікаві, дають поживу для роздумів і приносять задоволення.

Тому, незважаючи на те, що вони ставляться до роботи серйозно, отримують від неї таке задоволення, що грань між роботою і дозвіллям в їх житті розмивається.

6. Вони амбіверти

Ті, хто досяг успіху, поєднують в собі якості інтровертів і екстравертів. Вони можуть тихо сидіти в кутку конференц-залу або вийти на сцену і звернутися до великої аудиторії з надихаючою промовою, і в обох ситуаціях відчувають себе комфортно.

7. Вони розумні і в той же час наївні

Інтелект вкрай важливий для успіху, але багато хто зберігає дитячу безпосередність, ніби вони не бачать (або не поважають) обмежень, яким сліпо підкоряються всі інші.

8. У них є і скромність, і самолюбство

Гордість за свою роботу - необхідна умова успіху, але вони не досягли б вершин без допомоги тих, хто працював разом з ними. Вони знають, що успіх - не тільки їх заслуга, і, оскільки не переживають з цього приводу, не відчувають потреби щось комусь доводити. Саме тому нерідко в особистому спілкуванні тримаються просто і скромно.

Чому існує стільки думок з приводу того, які якості необхідні успішній людини, і чому ці якості суперечать один одному? Простого рецепту успіху немає, і люди, які досягають у житті вершин, зазвичай можуть похвалитися поєднанням різних особистісних якостей, немов механіки, у яких є широкий набір інструментів на всі випадки життя.

-

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ