Російська Федерація планує вторгнення до Молдови на початку 2023 року.

 

Про це заявив глава Служби інформації та безпеки (СІБ) Молдови Олександр Мустяце в інтерв'ю телеканалу TVR Moldova.

Чиновник зазначив, що зараз опрацьовуються кілька сценаріїв, згідно з якими Москва спробує вторгнутися до Молдови.

«Питання не в тому, чи почне РФ наступ на територію Молдови, а в тому, коли це відбудеться: або на початку року – у січні-лютому, або пізніше, у березні-квітні. Судячи з інформації, що є у нас, Російська Федерація не має наміру зупинятися. Її мета: об'єднання з Придністров'ям – територією, яка є частиною Молдови, і тоді можна однозначно сказати, що так, вони мають намір дійти сюди. Що буде далі, і які їхні наміри щодо Кишинева – ми не можемо судити, але це реальний і дуже високий ризик», – заявив Олександр Мустяце.

Глава СІБ також нагадав, що в Колбасній (Молдова) є найбільший склад боєприпасів у Європі, який добре охороняється російською армією. За однією з гіпотез, ці боєприпаси будуть використані у військовому протистоянні.

Водночас за словами російського сенатора Андрія Клімова, звинувачення у плануванні нападу Росії на Молдову не більше ніж «інформаційне сміття», метою якого є «отримання додаткового фінансування або інші завдання, які мало відображають реальний стан справ».

«Люди, які виробляють подібні інфоприводи, роблять це не для нас. Молдовські політики хочуть, щоб їх згадали у Молдові. Чи щоб згадали спонсори, які забезпечили їхню перемогу. Чи може, щоб попросити в когось грошей для відбиття неіснуючого нападу. Але нічого спільного з реальністю це не має», – вважає чиновник.

Клімов почав запевняти, що Росія нібито «проводить миролюбну політику, попри всі твердження, що це не так». Сенатор також заявив, що вісім років Москва «керувалася Мінськими угодами та домагалася мирного вирішення питання на Донбасі відповідно до міжнародного права».

Також він звинуватив «тих, хто поділяє західні псевдоцінності» у «продукуванні небезпечних іскор».

«Всі, хто поділяє ці псевдоцінності Заходу, крім інформаційного сміття, продукують ще дуже небезпечні іскри, які можуть призвести до чергової пожежі в Східній Європі. Це дійсно гра з вогнем, якого і так достатньо», – почав лякати російський сенатор.

Читайте також на сайті ІА «Вголос»:

ІА "Вголос": НОВИНИ