Головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний заявляє, що метою російської гібридної агресії проти України є підрив євроатлантичної та європейської безпеки.

Про це Генеральний штаб ЗСУ повідомляє у Фейсбуці.

Сьогодні у Центральному будинку офіцерів ЗСУ в Києві відбулася зустріч Залужного з представниками військово-дипломатичного корпусу, акредитованими в Україні. Ідеться про Київську асоціацію військових аташе (КАВА), Представництво Європейського Союзу в Україні та Представництво НАТО в Україні.

Головнокомандувач нагадав, що за майже 8 років російсько-української війни Збройні сили України втратили більш як 4,5 тис. захисників та майже 15 тис. були поранені.

«Попри важкі втрати ми зупинили агресора, зберегли державність і продовжуємо розвиватися. І це відбувається у тому числі завдяки людям, які присутні у цій залі і допомагають нам. Я вам за це дуже дякую», - заявив Залужний.

Головнокомандувач наголосив, що воєнно-стратегічна ситуація довкола України залишається напруженою.

«Усе, що відбувається зараз, — це наслідок слабкої реакції міжнародної спільноти на цьогорічну квітневу ескалацію. Якби тоді було вжито більш дієвих заходів, не було б шантажу застосуванням військової сили, енергетичної та »міграційної« кризи», - заявив він.

На думку Залужного, військова активність Кремля становить загрозу не лише для України, а й для інших європейських країн.

«Метою російської гібридної агресії є не тільки повернення України у сферу свого впливу, а й у цілому підрив євроатлантичної та європейської безпеки. Тому відповідь агресору має бути консолідованою», - підкреслив головнокомандувач.

За його словами, держава-агресор намагається також здійснити дестабілізацію всередині України, а дії Кремля реалізуються таким чином, щоб неможливо було реанімувати дипломатичні майданчики.

Залужний підкреслив, що Росія звинувачує Україну в невиконанні домовленостей, паралельно роздаючи російські паспорти жителями Донецької й Луганської областей та вимагаючи провести вибори за таких умов.

За словами головнокомандувача, така поведінка є наслідком того, що уряди передусім великих країн «закривають очі» на дії РФ.

«Ми обрали європейський цивілізаційний шлях і не змінюємо його. Ми втратили тисячі військових і цивільних. Чи не велика ціна за цей вибір? Мабуть, так. Але іншого шляху в нас нема», - підсумував він.

До слова, президент України Володимир Зеленський заявив, що після переговорів американського та російського лідерів виник ще один простір для ескалації – в Азовському морі.

Також, в Путіна вважають, що вступ України до Північноатлантичного альянсу є неприпустимим. Якщо це станеться, то Москва дасть відповідь.

ІА "Вголос": НОВИНИ