Закон опублікований на офіційному порталі правової інформації, інформує «РБК-Україна».

Закон передбачає внесення поправок до статті 20.3 Кодексу РФ про адміністративні правопорушення, які запроваджують відповідальність за пропаганду і публічне демонстрування як нацистської атрибутики або символіки, так і публічне демонстрування атрибутики або символіки екстремістських організацій, які співпрацювали з фашистами, організаціями або їх представниками, які заперечують вирок Нюрнберзького трибуналу.

При цьому в документі зазначається, що перелік організацій, чия символіка підлягає забороні, «визначається в порядку, встановленому урядом Російської Федерації».

Раніше віце-спікер Держдуми Сергій Железняк, який є одним з авторів законопроекту, пояснював, що екстремістська і нацистська діяльність часто пропагується «з допомогою атрибутики та символіки організацій колабораціоністського характеру». До колабораціоністських організацій він відніс, насамперед, Організацію українських націоналістів під керівництвом Степана Бандери.

Громадян за порушення нового закону будуть штрафувати на суму від 1 тис. до 2 тис. руб. (в якості альтернативи також передбачений адміністративний арешт до 15 діб), а посадових осіб - у розмірі від 1 тис. до 4 тис. руб. Сума штрафу для юридичних осіб - від 10 тис. до 50 тис. рублів.

За виготовлення або збут такої атрибутики і символіки в цілях пропаганди будуть штрафувати на суму 2-2,5 тис. руб. (для фізичних осіб), 2-5 тис. руб. (для посадових осіб), 20-100 тис. руб. (для юридичних осіб).

ІА "Вголос": НОВИНИ