Пилок у повітрі підвищує сприйнятливість до респіраторних вірусних інфекцій, незалежно від статусу алергії. Вчені припустили, що це може стосуватися й до інфекцій SARS -CoV-2.

Про це повідомляє наукове видання PNAS .

Група вчених із Університету Осло перевірила взаємозв'язок між показниками зараження SARS-CoV-2 та концентрацією пилку, а також вологістю, температурою, щільністю населення та способами захисту від зараження.

Присутність пилку послаблює імунітет проти деяких сезонних респіраторних вірусів, зменшуючи противірусну реакцію інтерферону.

Дослідження показує, що коронавірус (SARS-CoV-2) є чутливим до противірусних інтерферонів, тому хвилі інфекції збігаються з високими концентраціями пилку в повітрі.

Вченими було проведено аналіз даних, зібраних по всьому світу з 130 станцій у 31 країні та на 5 континентах. Було враховано щільність населення кожної досліджуваної області, а також методи захисту. Виявилося, що пилок у повітрі, в поєднанні з вологістю та температурою, збільшує на 44% рівень зараження. Зазначається, що рівень зараження зростав чотири дні після вищих концентрацій пилку. Використання маски скоротило показники зараження вдвічі при однакових концентраціях пилку. Оскільки не може бути жодних профілактичних заходів проти впливу повітряного пилку, ми пропонуємо широке розповсюдження інформації про супутній вплив пилку на вірус, щоб заохотити осіб з високим ризиком носити маски з фільтрами під час високих весняних концентрацій пилку.

Вважається, що захворювання COVID-19 часто протікає безсимптомно або супроводжується лише легкими та помірними симптомами, головним чином лихоманкою та сухим кашлем. Однак у чутливих осіб, таких як люди похилого віку з метаболічними, серцево-судинними та / або легеневими супутніми захворюваннями, COVID-19 може загостритися до важкої пневмонії, що вимагає прийому кисню та інтенсивної терапії.

Смерть, пов’язана з COVID-19, в основному пов’язана з важким гострим респіраторним синдромом (ГРВІ), цитокіновим штормом або внутрішньосудинного згортання крові, що призводить до поліорганної недостатності. За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), загальний рівень летальних випадків становить 3,4%.

Нещодавно в іншому дослідженні повідомлялося, що пилкові зерна різних рослин виділяють ще невстановлені сполуки, які зменшують виробництво антивірусного інтерферону в клітинах дихальних епітеліїв, і вплив пилку призводить до підвищеної сприйнятливості до інфекції різними респіраторними вірусами. Також деякі типи пилку посилюють запальні процеси в організмі.

Перші випадки захворювання на COVID-19 були офіційно зареєстровані в європейських країнах від середини до кінця січня 2020 року. 12 березня ВООЗ офіційно оголосила про початок глобальної пандемії COVID-19, про що повідомили понад 33% країн світу місцеве поширення інфекції. Приблизно в той самий час широкомасштабне потепління в основній частині Північної півкулі ініціювало перший великий сезонний пік викидів пилку дерев. Синхронізовані терміни розповсюдження інфекції та більш високі концентрації пилку в поєднанні з нещодавно виявленим потенціалом пилку для підвищення сприйнятливості до респіраторних вірусів спонукали вчених проаналізувати, чи є в певних погодних умовах зв’язок із розповсюдженням SARS -CoV-2.

Було зібрано дані присутності пилку в повітрі в 31 країні та з усіх континентів, включаючи Північну та Південну півкулі, та виявлено взаємозв'язок між добовими концентраціями пилку та SARS-CoV-2 рівнем зараження, також враховувались метеорологічні та соціально-демографічні фактори.

Виявилося, що одночасний вплив SARS-CoV-2 (через контакт з інфікованими) та пилку, що переноситься повітрям, за «сприятливих» погодних умов може сприяти розвитку вірусної інфекції.

Отже, слід терміново і чітко повідомляти про небезпеку негативних наслідків співіснування вірусу та пилку. Оскільки ми не можемо уникнути впливу пилку в повітрі, групи з високим ризиком повинні бути проінформовані про те, що вони мають носити маски з фільтрами під час сезону пилку, особливо навесні.

Читайте більше актуальних новин на Вголосі:

ІА "Вголос": НОВИНИ