У четвер, 20 травня, Верховна Рада України затвердила нового міністра охорони здоров’я – ним очікувано став Віктор Ляшко, який раніше займав посаду головного санітарного лікаря.

За кандидатуру Ляшка проголосували 262 народні обранці. Про це інформує «НТА».

Віктор Ляшко

Народився 24-го квітня 1980-го року в селі Осова Дубровицького району Рівненської області.

2003-го року закінчив Медичний університет імені Богомольця.

Працював в санітарно-епідеміологічній службі в Київській області, директором департаменту СЕС України, очолював ГО «Інфекційний контроль в Україні», був членом громадської організації «Платформа здоров’я», заступником генерального директора Центру громадського здоров’я при Володимирі Курпіті.

З грудня 2019-го року – заступник міністра охорони здоров’я, згодом – головний державний санітарний лікар України. Заслужений лікар України.

Яким був шлях до посади міністра

«Поганий той солдат, який не хоче стати генералом», – відповів в одному з інтерв’ю Віктор Ляшко на запитання, чи може він стати міністром охорони здоров’я.

На шляху до однієї з головних посад в уряді він пройшов ледь не всі щаблі медичної ієрархії – від інтерна до керівника. За твердженнями тих, хто з ним працював, добре знає свою справу, є професіоналом та вміє переконувати людей. Говорить тихо та без емоційного забарвлення, через що політиком, мабуть, стати складно, зате по суті.

З іншого боку, деякі колеги називають його конформістом із бажанням подобатися всім. А недруги – «пристосуванцем» і навіть «боягузом». У команді Уляни Супрун він працював над медичною реформою, яку вона запровадила, але потім різко змінив риторику та критикував багато медичних аспектів. У той же час в команді Супрун його характеризували, як «чудового, ефективного та конструктивного» члена команди. Подейкують, що багато роботи, якою хизувалися інші чиновники, насправді робив Ляшко.

У міністерство охорони здоров’я його запросила Зоряна Скалецька, яка тоді очолювала відомство. На початку пандемії коронавірусу в Україні терміново відновили посаду головного санітарного державного лікаря. Як розповідав сам Ляшко, ніхто нічого не пропонував, про своє призначення він дізнався під час наради у президента.

Одним із найбільшим факапів новоспеченого міністра вважають не так заборону відвідувати парки та сквери, яку запровадили в першій половині 2020-го року, як пізніше його зізнання, що вводили ці обмеження радше для психологічного ефекту, ніж епідемічного.

ІА "Вголос": НОВИНИ