Верховна рада ратифікувала Стамбульську конвенцію про запобігання насильству щодо жінок. Законопроект президента Володимира Зеленського підтримали 259 депутатів.

Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк в Telegram.

Зеленський вніс до Верховної ради законопроект про ратифікацію Стамбульської конвенції 18 червня.

Як зазначив президент, ратифікація Конвенції в першу чергу сприятиме підвищенню політичного іміджу України на міжнародній арені як країни, що «послідовно дотримується взятих на себе зобов’язань у сфері захисту прав людини та основоположних свобод».

Україна підписала Конвенцію ще у 2011 році, але досі не ратифікувала. Спроби підтримати документ у парламенті були у 2016 та 2019 роках.

Настільки швидка підтримка Конвенції, яка не могла бути схвалена Радою більше 10 років, може бути пов'язана з тим, що наступного тижня Рада ЄС має прийняти рішення про надання Україні статусу кандидата в члени блоку. Ратифікація Стамбульської конвенції стане додатковим свідченням рішучості України слідувати європейським цілям.

Довідка:

Конвенція Ради Європи - міжнародна угода Ради Європи щодо насильства проти жінок та домашнього насильства, була відкрита для підписання 11 травня 2011 року.

Стамбульська конвенція - перший міжнародний юридично обов'язковий акт, що стосується саме насильства щодо жінок, потенційно відкритий для будь-якої країни у світі. Вона охоплює низку заходів з запобігання та протидії насильству, захисту його жертв, переслідування та покарання кривдників і вбудовані підходи.

Конвенція визнає насильство стосовно жінок водночас і порушенням прав людини, і видом дискримінації; встановлює чіткий зв'язок між досягненням рівноправності між жінками і чоловіками та викоріненням насильства над жінками.

 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ