Рада Європи занепокоєна ухваленим у першому читанні президентським законопроєктом про діяльність органів суддівського врядування, який передбачає реформу судової системи.

Про це йдеться у листі генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич до міністра закордонних справ Вадима Пристайка, який розміщений на сайті організації.

Пейчинович-Бурич зазначила, що формування незалежної, ефективної та професійної судової системи, яка користується довірою громадськості та відповідає її потребам, є частиною зобов’язань, які Україна взяла під час вступу до Ради Європи. Тому Рада Європи з певним занепокоєнням зустріла проєкт закону № 1008 «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності органів суддівського врядування», прийнятий у першому читанні новообраною Верховною Радою.

Генсек підкреслила, що текст законопроєкту пропонує масштабні зміни, які «можуть мати суттєвий вплив на незалежність судової системи. Зокрема, це вплине на статус та повноваження суддів, а також на відповідні процедури.

Вона зазначила, що Рада Європи повністю усвідомлює бажання уряду України досягати прогресу у проведенні реформ. Водночас вона підкреслила, що реформи повинні бути проведені відповідно до вимог Ради Європи та міжнародних стандартів.

»Особливу увагу слід приділити вимогам Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод. Щодо цього 25 вересня Комітет міністрів висловив свою чітку позицію«, - зазначила Пейчинович-Бурич.

Вона зазначила, що Комітет міністрів РЄ наголосив, що »запропоновані зміни до законодавства повинні відповідати Конвенції та прецедентній практиці Суду і принципам незалежності судової влади, викладеним у рішенні щодо Олександра Волкова (група справ ЄСПЛ «Олександр Волков проти України» ), та відповідним рекомендаціями Ради Європи".

Пейчинович-Бурич додала, що Рада Європи готова надати свою допомогу у питанні реформування органів судової влади, зокрема, що стосується роботи над законопроєктом № 1008.

Нагадаємо, що 1 жовтня, під час погоджувальної ради, глава комітету з питань правової політики Ірина Венедиктова заявила, що законопроєкт Володимира Зеленського щодо судової реформи планують розглянути вже цього тижня.

ІА "Вголос": НОВИНИ