Як повідомляє «Сегодня», «за» проголосували 316 народних депутатів.

Також Рада 316 голосами підтримала скорочену процедуру підготовки цього законодавчого акта до другого читання.

«Коротка процедура – тиждень», уточнив спікер Володимир Гройсман.

При цьому під час розгляду закону у віце-спікера Ради виникли зауваження, що закон мають намір ухвалити за скороченою процедурою – за основу та в цілому. Вона пропонувала голосувати лише в першому читанні, оскільки до закону є зауваження.

Законопроект за номером 1343 зареєстрували у Верховній Раді вчора, 10 грудня. Автором є Президент України Петро Порошенко.

Зокрема, законопроектом запропоновано розширити повноваження глави держави щодо призначення членів РНБО.

«У статті 6 встановити, що членами РНБО, крім Прем'єр-міністра України, Міністра оборони України, Голови Служби безпеки України, Міністра внутрішніх справ України, Міністра закордонних справ України, керівників інших центральних органів виконавчої влади, можуть бути також інші особи, визначені Президентом України», – йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Розширюють і повноваження самої РНБО. Зокрема, цей орган отримає право ухвалення «невідкладних рішень щодо вирішення кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України».

Також пропонують надати РНБО право контролю за перебігом боротьби з корупцією. А секретар РНБОУ, своєю чергою, зможе отримати можливість брати участь «у розгляді пропозицій щодо кандидатур на посади в органах державної влади, діяльність яких пов'язана з питаннями національної безпеки і оборони України та які призначаються на посаду Президентом України або за погодженням з Президентом України; вносить на розгляд Президента України пропозиції щодо призначення та звільнення керівництва військових формувань, правоохоронних органів», а також вносити «на розгляд Ради національної безпеки і оборони України пропозиції щодо проекту Закону України про Державний бюджет України по статтях, пов'язаних із забезпеченням національної безпеки і оборони».

Уповноважений Президента в Раді Руслан Князевич пояснив необхідність ухвалення цього закону тим, що положення про РНБО потрібно привести у відповідність до Конституції 2004 року, до якої повернулася Україна.

ІА "Вголос": НОВИНИ