Галицький районний суд міста Львова розпочав підготовче судове засідання у справі 71-річного Олександра Косторного, якого обвинувачують у коригуванні російських ракетних ударів по Яворівському полігону. Від обстрілів 61 людина загинула і ще 160 були поранені.

Про це повідомляє «Судовий репортер».

На початку засідання адвокат обвинуваченого Ярослав Гандзюлевич заявив відвід прокурору Андрієві Никерую. На його думку, під час досудовго розслідування прокурор порушив право Косторного на захист. У засіданні оголосили перерву, щоб прокурор ознайомився із текстом клопотання.

Наступне засідання планується у листопаді. 

Нагадаємо, як повідомляв «Вголос», наприкінці червня поточного року у Львові затримали 71-річного місцевого мешканця, якого запідозрили в коригування ракетних ударів.

Слідчі вважають, що на початку березня Косторний у месенджері «Telegram» передав двом представникам РФ інформацію про розташування військовослужбовців та техніки ЗСУ на Яворівському полігоні. А саме начебто надіслав карту Міжнародного центру миротворчості та безпеки та особисто позначив місця, куди потрібно завдати ракетних ударів. 

Косторний не визнає провину, каже, що не причетний до загибелі людей. Після судового засідання він розповів журналістам, що надсилав не карту, а схему риболовно-мисливських угідь. Інформацію начебто передав знайомому, щоб показати, де збирає гриби, оскільки займається цим вже 50 років. Також львів’янин підтвердив пресі, що колись працював у радянському Комітеті державної безпеки (рос. Комитет государственной безопасности — КГБ).

Захисник переконує, що на схемі, яку обвинувачений нібито напередодні ракетних ударів надсилав представникам РФ, взагалі немає жодних позначок. 

Дії Косторного кваліфікуються як державна зрада (ч. 1 ст. 111 ККУ). Йому загрожує до 15 років позбавлення волі до 15 років з конфіскацією майна або без такої. Наразі чоловік утримується під вартою без можливості внесення застави.

Читайте також у «Вголосі»: з шестимісячного полону звільнили 27-річну лікарку з Маріуполя. 

 

ІА "Вголос": НОВИНИ